Hlavní obsah

Originální dárek? Domácí pleťová voda, krém nebo balzám na rty!

Foto: Thinkstock

Vyrobte letošní kosmetický dárek doma, má to mnoho výhodFoto: Thinkstock

Reklama

Štědrý den je blíž, než byste si možná přáli, a s ním i každoroční otázka, co komu nadělit pod stromeček. Jestli vám není cizí představa, že se pustíte do výroby přírodní kosmetiky, máme pro vás tři tipy!

Článek

Nemusíte křižovat obchoďáky a tlačit se mezi regály, daleko příjemnější je vyrobit alespoň část dárků doma. A práce to je příjemná a voňavá! Máme pro vás tři návody, jak si vyrobit krém na holení pro muže, balzám na rty nebo pleťovou vodu.

Pro muže: krém na holení

Právě přírodní krém bude o pokožku vašeho muže jemně pečovat. Bude jako pohlazení, které mu posíláte.

Potřebujete: 3 lžíce bambuckého másla, 2 lžíce mandlového oleje, 50 ml destilované vody (lze použít i obyčejnou vodu, ale destilovaná prodlouží životnost), 1 lžičku jedlé sody, 4 lžíce nastrouhaného olivového mýdla, 100 ml aloe vera gelu, 5 kapek éterického oleje dle vkusu obdarovaného, hodí se borovice, myrha a další dřevité vůně.

Tip na nákup: Olivové mýdlo seženete v prodejně se zdravou výživou i drogerii od 25 Kč za 100 g, stejně jako aloe vera gel, který lze koupit kolem 100 Kč za 100 ml. Nakoupit je můžete i v e-shopech. Hotový krém dejte do uzavíratelné plastové krabičky a uchovávejte ho v chladu, nejlépe v lednici. Krém lze vyrobit i v „dámské“ variantě, když aloe vera gel nahradíte medem. Pak se skvěle hodí například při holení nohou.

Foto: Thinkstock

Váš partner ocení přírodní krém na holeníFoto: Thinkstock

Postup: Ve vodní lázni nechejte rozehřát bambucké máslo, do kterého pak vmíchejte lehce zahřátý mandlový olej a teplou destilovanou vodu. Následně olivové mýdlo a po jeho rozpuštění i aloe gel a jedlou sodu. Až směs zchladne, přidejte několik kapek éterického oleje.

Pro dceru nebo kamarádku: balzám na rty

V zimě je balzám na rty k nezaplacení – ochrání je před vysušováním při pobytu v mrazivém a větrném prostředí.

Potřebujete:bambucké máslo, kokosový olej, včelí vosk a esenciální olej.

Tipy na nákup: Pokud si můžete vybrat, pak tyto suroviny kupte v bio kvalitě. Většinu z nich seženete v prodejnách zdravé výživy a e-shopech. 50 ml stoprocentního bambuckého másla pořídíte od 50 Kč, kokosový olej bio přijde od 25 Kč za 100 ml a včelí vosk pořídíte kolem 40 Kč za 100 g.

Postup:Ve vodní lázni nechejte rozpustit bambucké máslo, kokosový olej i včelí vosk – od každého stejné množství podle toho, kolik výsledného balzámu má být. Při rozpouštění dávejte pozor na teplotu, směs se rozhodně nesmí vařit. Poté, co se všechny suroviny spojí a začnou chladnout, přidejte pár kapek esenciálního oleje – můžete přidat i lžičku medu, zvlášť pokud je balzám určený pro mladou slečnu nebo dítě.

Foto: Thinkstock

Vaše rty před chladem ochrání přírodní balzámFoto: Thinkstock

Pro babičku: růžová pleťová voda

Právě růžová pleťová voda omlazuje a vyhlazuje zralou pleť, velmi dobře hydratuje a osvěžuje. Hodí se tedy velmi dobře pro maminky nebo babičky.

Potřebujete: na 250 ml destilované (nebo kojenecké) vody, asi hrst okvětních plátků růže

Tip na nákup:Růže můžete nakoupit ve svazku v obchodních domech, kde se cena pohybuje kolem 50 Kč za 10 růží. Destilovanou vodu koupíte v drogerii, litr kolem 7 Kč.

Postup:Pleťovou růžovou vodu lze vyrobit dvěma metodami – vařením, nebo vyluhováním. V prvním případě dejte vodu a omyté lístky do nádoby a vařte na velmi mírném ohni asi hodinu, dokud voda nezmění barvu a neuvidíte na ní „mastná“ oka, tedy film vzniklý právě vyvařením růží. Pak slejte do vyvařené skleněné nádoby a dejte do chladničky.

Ve druhém případě lístky zalejte vroucí vodou, přiklopte a takto nechte stát, dokud voda zcela nevychladne. Pak opět přelejte do vyvařených sklenic a dejte do chladničky.

V obou případech nevyrábějte pleťovou vodu příliš dopředu a udělejte jí jen tolik, kolik stačí na zhruba čtrnáct dní, delší dobu by se ani v lednici skladovat neměla.

Vyzkoušeli jste někdy doma vyráběnou kosmetiku? Napište nám, jakou zkušenost s ní máte!

Reklama

Načítám