Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nic proti svatebním koláčkům, ale máme za to, že výslužka může být i trochu originálnější. Připravte hostům balíčky s roztomilými sušenkami zdobenými jedlými květy a bylinkami. Jsou lahodné a můžete je upéct i týden předem.

30 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
40 sušenek
Těsto
  • 1/2 kostky másla
    7
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 ks žloutků
    3
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
    1
Glazura
  • 1 ks bílku
    3
  • 1,5 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce vody
  • 5 hrstí jedlých květů
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Jedlé květy (macešky, růže, levandule, šeřík, chryzantémy...) nebo bylinky (rozmarýn, tymián, máta, meduňka...) rozložte na polovinu přeloženého archu pečicího papíru, překryjte druhou částí papíru a alespoň na dvě hodiny pořádně zatižte třeba komínkem těžkých knih.

02.

Máslo, cukr, vanilku, žloutek a sůl rozmixujte, přidejte mouku a rukama dopracujte na hladké těsto. Nechte ho v chladu asi hodinu odpočinout, poté na pomoučené ploše vyválejte na 3mm plát a vykrajujte různě velká kolečka.

03.

Kolečka položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na dvacet minut do lednice nebo na deset do mrazáku – při pečení se pak nebudou roztékat. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi osm minut dorůžova.

04.

Mezitím prošlehejte bílek s moučkovým cukrem a vodou. Každou sušenku (pracujte po jedné) potřete trochou bílkové směsi, přitiskněte na ni vylisovaný květ nebo bylinku, znovu potřete bílkovým lepidlem a ještě asi na dvě minuty vraťte do trouby, aby povrch zaschnul. Nechte vychladnout na plechu.

05.

Sušenky balte do celofánu, aby byly hezky vidět. Můžete přidat i kartičku s osobním vzkazem. Vydrží asi dva týdny, takže je můžete připravit klidně týden před svatbou.

Tip: Nebojte se soli v těstě, sušenkám dodá skvělý šmrnc, stejně jako kombinace sladkého máslového těsta s aromatickou bylinkou. A na rozdíl třeba od macešek vás oškubání celého rozmarýnu nebo tymiánu (mně zrovna kvetl) nebude tolik mrzet...

Zviklala jsem vás, nebo raději zůstanete u klasických svatebních koláčků či šátečků?

Energetická hodnota celkem pro 1 sušenku
Energie203,9 kJ
Bílkoviny0,65 g
Tuky2,71 g
Sacharidy5,42 g
Sůl0,04 g
SAFA1,32 g
Vláknina0,21 g
Cukry2,86 g
Související témata:

Načítám