Hlavní obsah

Originální svatební výslužka: Rozkvetlé sušenky

Hodnocení:
(17)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
12 minut
Náročnost
nízká

Nic proti svatebním koláčkům, ale máme za to, že výslužka může být i trochu originálnější. Připravte hostům balíčky s roztomilými sušenkami zdobenými jedlými květy a bylinkami. Jsou lahodné a můžete je upéct i týden předem.

Ingredience pro:
40 sušenek
Na těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
Na glazuru
  • 1 bílek
  • 1.5 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce vody
  • jedlé květy
Článek

Postup

Krok 1: Jedlé květy (macešky, růže, levandule, šeřík, chryzantémy...) nebo bylinky (rozmarýn, tymián, máta, meduňka...) rozložte na polovinu přeloženého archu pečicího papíru, překryjte druhou částí papíru a alespoň na dvě hodiny pořádně zatižte třeba komínkem těžkých knih.

Krok 2: Máslo, cukr, vanilku, žloutek a sůl rozmixujte, přidejte mouku a rukama dopracujte na hladké těsto. Nechte ho v chladu asi hodinu odpočinout, poté na pomoučené ploše vyválejte na 3mm plát a vykrajujte různě velká kolečka.

Krok 3: Kolečka položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na dvacet minut do lednice nebo na deset do mrazáku – při pečení se pak nebudou roztékat. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi osm minut dorůžova.

Krok 4: Mezitím prošlehejte bílek s moučkovým cukrem a vodou. Každou sušenku (pracujte po jedné) potřete trochou bílkové směsi, přitiskněte na ni vylisovaný květ nebo bylinku, znovu potřete bílkovým lepidlem a ještě asi na dvě minuty vraťte do trouby, aby povrch zaschnul. Nechte vychladnout na plechu.

Krok 5: Sušenky balte do celofánu, aby byly hezky vidět. Můžete přidat i kartičku s osobním vzkazem. Vydrží asi dva týdny, takže je můžete připravit klidně týden před svatbou.

Tip: Nebojte se soli v těstě, sušenkám dodá skvělý šmrnc, stejně jako kombinace sladkého máslového těsta s aromatickou bylinkou. A na rozdíl třeba od macešek vás oškubání celého rozmarýnu nebo tymiánu (mně zrovna kvetl) nebude tolik mrzet...

Zviklala jsem vás, nebo raději zůstanete u klasických svatebních koláčků či šátečků?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama