Hlavní obsah

Kam se poděly dívčí kapely? Jak se mají Holki a Spice Girls?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Fenomén dívčích kapel je už pěkných pár let na ústupu. Talentované zpěvačky křepčí na pódiu sólově, často hrají i na hudební nástroj a skládají si písně samy. Kdysi ale stačilo pěkně vypadat, umět zpívat a tančit a hlavně zapadat do konceptu. Které skupiny se dokázaly proslavit?

Článek

Když se řekne dívčí kapela, která vám vytane na mysli jako první? Většina jich vznikla na přelomu tisíciletí a jednalo se o uměle vytvořená uskupení – producenti nebo hudební manažeři využili příležitosti a dali dohromady krásné mladé ženy, které uměly někdy i hodně dobře zpívat (dívčích skupin ale nebylo tolik jako tzv. boybandů).

Které holčičí kapely sklízely u nás a ve světě největší úspěch a jak jsou na tom zpěvačky dnes?

Holki

Dvě blondýnky, černovláska a zrzka. To byla kapela Holki ve složení: Klára Kolomazníková (40), Kateřina Brzobohatá (38), Nikola Šobichová (38) a Radana Labajová (39). Skupina vznikla na základě konkurzu v roce 1999 a dodnes vystupuje, i když ne v kompletní sestavě. Dnes jsou Holki už jen tři, a i když mají rodiny a dospělácké starosti, stále jezdí o víkendech po republice a zpívají Už mi nevolej nebo Jsi senzační. A i po dvaceti letech si mohou dovolit blýskavé krátké šatičky.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Radana Labajová, Nikola Šobichová, Kateřina Brzobohatá a Klára Kolomazníková. Ta už s nimi ale nevystupujeFoto: Profimedia.cz

Black Milk

Dcery slavných otců dali dohromady producenti v roce 2002 a trio vystupovalo aktivně do roku 2005. Helena Zeťová (39), Tereza Černochová (36) a Tereza Kerndlová (33) měly ojedinělý hudební styl, pěvecky se skvěle doplňovaly a album Sedmkrát byla bomba. Ale spory v kapele nakonec vyústily v rozchod a pár let si to dámy „vysvětlovaly“ přes média. Všechny tři se stále věnují hudbě a vydaly sólová alba. Vdaná je jen Tereza Kerndlová, Tereza Černochová má naopak jako jediná dítě a Helena Zeťová žila dlouho v Řecku, kde měla několik vztahů.

Foto: Profimedia.cz

Dívky uměly nejen skvěle zpívat, ale nebály se ani originálních kostýmů. Zleva Tereza Černochová, Helena Zeťová a Tereza KerndlováFoto: Profimedia.cz

Spice Girls

Tak jako mívali kluci v boybandech svoje role, aby si fanynky mohly vybrat, byly i dívky v kapele Spice Girls šikovně namíchané: femme fatale Ginger (Geri Halliwell, 47), Posh s nosem nahoru (Victoria Beckham, 46), energická Sporty (Melanie Chisholm, 46), prudká Scary (Melanie Brown, 45) a roztomilá Baby (Emma Bunton, 44). Dohromady se daly na základě inzerátu v roce 1994 a byly jednou z nejprodávanějších dívčích skupin všech dob. Svoji silnou holčičí misi odpálily singlem Wannabe, který se stal jedničkou ve 37 zemích. V roce 2002 se kapela rozpadla, zpěvačky zakládaly rodiny a věnovaly se zpěvu sólo. O návrat se pak v různém složení pokusily několikrát. Dnes je nejslavnější Victoria Beckham, která má vlastní módní značku.

Foto: Profimedia.cz

Role byly rozdány od začátku a byly jim přizpůsobeny i kostýmy. Zleva Mel C, Geri, Victoria, Mel B a EmmaFoto: Profimedia.cz

Destiny's Child

Beyoncé (38), jednu z nejúspěšnějších umělkyň současnosti, není třeba představovat. Než se dala na sólovou dráhu, proslavila se v r’n’b kapele Destiny's Child. Skupina vznikla v roce 1990. Na přelomu tisíciletí se pozměnilo obsazení a ve složení Beyoncé Knowles, Kelly Rowland (39) a Michelle Williams (40) slavila obrovské úspěchy. Singly Survivor a Bootylicious kralovaly hitparádám, kapela prodala více než 60 milionů alb. V roce 2006 se zpěvačky rozhodly, že se chtějí osamostatnit. Nejlépe se to povedlo Beyoncé, která je královnou hudebního průmyslu. Přesto je prý její prioritou rodina: pečuje o děti a s manželem Jay-Z (50) nedávno obnovili manželský slib.

Foto: Profimedia.cz

Kapela prodala miliony alb a milovali ji fanoušci i hudební kritici. Zleva Kelly Rowland, Beyonce Knowles, Michelle WilliamsFoto: Profimedia.cz

Pussycat Dolls

Kapela Pussycat Dolls v loňském roce ohlásila návrat, tak se necháme překvapit. Jak vznikla? Za vším stála choreografka Robin Antin (58), která dala v 90. letech dohromady soubor burleskních tanečnic. Od roku 2003 začaly působit i jako pěvecké uskupení. V popředí stála od začátku Nicole Scherzinger (41) a jejich hity Don’t Cha a Buttons si broukal snad každý. Holky byly navíc velmi sexy a na koncerty se moc neoblékaly. V roce 2010 se skupina definitivně rozešla a na sólové dráze se pak nejvíc dařilo Nicole. I ona se prý ale na připravovaný comeback těší.

Foto: Profimedia.cz

Jejich vystoupení byla nabitá erotikou. Nicole je uprostředFoto: Profimedia.cz

Tatu

Pamatujete song Nas Ne Dogonyat? Provokativní ruské duo Tatu vzniklo v roce 1999, kdy dal bývalý dětský psycholog dohromady tehdy čtrnáctiletou Lenu Katinovou (35) a Julii Volkovovou (35). Stal se jejich producentem a vymyslel i marketingový trik, že dívky budou na veřejnosti předstírat lesbický vztah a prezentovat se jako školačky v uniformách. Fungovalo to a nakonec byly některé videoklipy i zakázány. V roce 2009 se rozešly, a i když to později ještě zkusily, dnes spolu kontakt neudržují. Obě se zaměřují spíše na své mateřské role.

Foto: Profimedia.cz

Nezbedné školačky, které v klipech masturbují? Tyhle holky to uměly rozjet. Zleva Julia Volkovová, Lena KatinováFoto: Profimedia.cz

Kterou z dívčích kapel jste poslouchali vy? A víte, které hudební skupiny se rozpadly docela nedávno?

Reklama

Načítám