Hlavní obsah

Petr Kotvald slaví 60! Jak to dělá, že skoro nestárne?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jeho hvězda nejjasněji zářila v 80. letech, kdy se Stanislavem Hložkem vyprodávali koncerty a Holky z naší školky znal každý. Petr Kotvald má možná svou největší slávu za sebou, ale patří k stálicím českého showbyznysu. Dnes slaví kulatiny. Nebudete věřit, kolik let mu je!

Článek

Když se řekne Petr Kotvald, asi si vybavíte zpěváka v extravagantních brýlích a kostýmech, který skvěle tančí. A určitě znáte aspoň některý z jeho největších hitů: Holky z naší školky (1983), Gejzír (1988), Dej nám sex (1999), Marilyn (2003) nebo Rosalyn (2018)... Dnes slaví kulaté narozeniny – a že je mu 60, by hádal asi málokdo. Do pěveckého důchodu se rozhodně nechystá, naopak plánuje narozeninový koncert a novou desku.

Foto: ČTK

Ženy všech generací šílely, když na pódium nakráčelo duo Hložek–KotvaldFoto: ČTK

Král diskoték

Za začátek kariéry Petra Kotvalda lze považovat rok 1981, kdy se spolu se Stanislavem Hložkem (64) stali členy orchestru Karla Vágnera (77). Kapelník je spojil se slavnou Hanou Zagorovou (72) a mladí zpěváci se ze dne na den stali hvězdami – jejich Holky z naší školky překonaly hranici jednoho milionu prodaných nosičů. V roce 1986 se Petr Kotvald vydal na sólovou dráhu, ale dodnes se se Stanislavem Hložkem občas setkají při společném vystoupení.

Na svém kontě má stovky písní, nejúspěšnější jsou diskotékové hity, které pro něj píše skladatel Jindřich Parma (66): třeba Milujem se čím dál víc (1989) či Mumuland (2001). V letech 1987–1990 získal zpěvák ocenění v anketě Diskoslavík a roku 1996 obdržel Diamantovou desku za 1,5 milionu prodaných nosičů. V roce 2016 oslavil třicet let sólové kariéry vydáním alba Exxxclusive, které obsahuje 50 hitů a 11 novinek.

Blízkost smrti a pád na dno

Ač působí jako dobře naladěný kluk, kterého nic nerozhází, vždy tomu tak nebylo. S otcem, který s rodinou moc času netrávil, a dokonce skončil ve vězení, měl Petr Kotvald velmi komplikovaný vztah. A v roce 1989 ho postihla, podle vlastních slov, jedna ze zásadních životních lekcí. V době, kdy patřil k největším hudebním hvězdám Československa, mu při koncertě ve slovenském Bardějově praskl vřed na dvanáctníku. Zpěvák se ocitl na pokraji smrti a byl více než rok mimo, musel rozpustit kapelu a kariéra spadla k nule. Naštěstí se vždy mohl spolehnout na oporu manželky Hany. Mají spolu dvě děti – Mikuláše a Viktorii. S dcerou se umělec potkává i pracovně – patří k jeho vokalistkám.

Foto: Profimedia.cz

Svěží vzhled si Petr Kotvald udržuje zdravou životosprávouFoto: Profimedia.cz

Mladistvý vzhled není zadarmo

Petru Kotvaldovi byste šedesát na první pohled nehádali. Netají se tím, že se snaží žít zdravě a být maximálně v pohodě. Ale! Postavu si sice udržuje životosprávou a cvičením, ale i on má problematické partie, na které jsou dieta i hodiny v posilovně krátké. A protože nebyl dlouhodobě spokojený se svým břichem, tuku v této oblasti se zbavil za pár minut pomocí laserového zákroku.

Za legendou do divadla

Kdo chtěl v posledních letech vidět Petra Kotvalda naživo, nemusel jen na koncert. Mohl zajít i do divadla na muzikál Mamma Mia!, kde hrál až do loňska Harryho – v slavném filmu ho ztvárnil Colin Firth (58). A již roky zpívá závěrečnou písničku v legendární inscenaci Koule, kterou nastudovalo královéhradecké Klicperovo divadlo a v roli bývalé vrcholové sportovkyně, těžké atletky Mileny, tu exceluje Pavla Tomicová (57).

Foto: Profimedia.cz

Ulítlé kostýmy si v roli Harryho (muzikál Mamma Mia!) Petr Kotvald užívalFoto: Profimedia.cz

Do důchodu se nechystá

28. září v pražském Kongresovém centru odehraje zpěvák narozeninový koncert Best of 2019. Tři dny před Štědrým dnem se v kostele sv. Šimona a Judy chystá sváteční zpívání s názvem Vánoce hrajou Glórijá a v přípravě je i nová, již devatenáctá deska. Jedno je tedy jisté: Petr Kotvald jede dál!

Které písně Petra Kotvalda máte nejraději? A která další hvězda zastavila proces stárnutí podobně jako on? 

Reklama

Načítám