Hlavní obsah
4,0
(11)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Sorbet je skvělý způsob, jak si poradit s větším množstvím dozrávajícího ovoce. Příprava je rychlá, chuť skvělá a díky vyzrálým plodům nepotřebujete ani přehnané množství cukru. Meruňkovému sorbetu dodá švih exotický kardamom a případně i kapka mandlovice.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1200 mililitrů
Budete potřebovat
  • 1 kg meruněk
  • 180 g cukru krupice
  • 200 ml vody
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 0,2 lžičky mandlové tresti
nebo
  • 0,2 ml mandlovice
Článek

Kardamom je kouzelné koření: nejenže omamně voní, navíc má i spoustu zdravotních benefitů. A i když patří mezi dražší přísady, vyplatí se do něj investovat. Orientální jiskru dodá slaným i sladkým pokrmům a čaj či ledová káva se špetkou kardamomu jsou bezkonkurenční.

Postup

01.

Zralé meruňky vypeckujte, nakrájejte na čtvrtiny a dejte do rendlíku. Přidejte vodu, cukr, špetku mletého kardamomu a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a povařte asi 10 minut, až se ovoce začne rozpadat. Často míchejte.

02.

Až budou meruňky úplně měkké, hmotu propasírujte přes hustý cedník, zbavíte se tak všech vláken a slupek a sorbet budě krásně hladký.

Tip: Rozvařené meruňky můžete promixovat dohladka tyčovým mixérem, já ale nedám dopustit na pasírování, i když je to trochu práce navíc. Mixér sice vlákna a slupky naruší, pořád ale mohou v sorbetu působit rušivě. Zároveň hmota šleháním částečně zesvětlá a ztratí nádherně zářivý odstín.

03.

Sorbet můžete ještě vylepšit kapkou mandlové příchutě: pro děti postačí kapička mandlového extraktu, dospělým můžete dopřát malého panáka mandlovice.

04.

Jak se vyrábí sorbet? Jednoduše. Ovocnou hmotu dejte do nižší kovové nádoby a vložte do mrazničky. Zhruba po hodině vyndejte: po stranách už bude namrzat, střed bude stále tekutý. Dobře sorbet promíchejte vidličkou a vraťte do mrazničky. Tohle zopakujte zhruba po hodině ještě dvakrát nebo třikrát. Rozrušíte tak velké krystaly vody a sorbet tak nezmrzne na kámen.

Tip: Máte-li zmrzlinovač, klidně ho použijte. Sorbet bude mít hezkou strukturu, ale stejně jako při použití tyčového mixéru ztratí trochu barvy.

Je možné, že se při míchání sorbetu rozhodnete zavařit pár sklenic džemu. Je na vás, zda to bude jednoduchá a rychlá meruňková marmeláda nebo vynikající meruňková zavařenina s mátou.

Reklama

Související témata:

Načítám