Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Sezona zlatavých meruněk je téměř u konce, takže je nejvyšší čas oslavit jejich jedinečnost. Zapomeňte na zdlouhavé recepty plné spousty surovin! Na tomhle receptu dá nejvíc práce vypeckovat meruňky a vymazat formu máslem.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na koláč
  • 8 ks meruněk
  • 3 ks vejce
    3
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 2 lžíce mandlového likéru amaretto
Na formu a k podávání
  • 1 kousek másla
    7
  • 1 lžíce cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 190 °C. Koláčovou formu s pevným dnem (těsto je hodně tekuté) vymažte vrstvou měkkého másla.

02.

Meruňky vypeckujte a nakrájejte podle velikosti na čtvrtiny až osminy. Vyskládejte je na dno formy.

03.

V míse lehce prošlehejte 3 velká vejce. Přidejte cukr a chvíli metlou šlehejte, až se cukr rozpustí. Polovinou hrnku myslíme hrnek o objemu asi 220 ml. Přidejte všechny zbylé ingredience (mouku, sůl, vanilku, rozpuštěné máslo, mléko a amaretto) a prošlehejte, až vznikne hladké, jemné a poměrně tekuté těsto – má podobnou konzistenci jako těsto na palačinky.

04.

Těsto nalijte rovnoměrně přes meruňky, které budou víceméně ponořené. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Že je koláč hotový poznáte podle toho, že těsto je i ve středu tuhé.

05.

Hotový koláč nechte zchladnout, poprašte moučkovým cukrem a můžete podávat, klidně ještě vlažný. Nelekejte se, koláč se poměrně špatně krájí, těsto je hodně vláčné a vlhké – vlastně jako taková silná pečená palačinka. Pokud chcete mít nachystané úhledné porce pro návštěvu, je lepší zvolit formičky na tartaletky nebo crème brûlée.

Máte rádi palačinkové těsto? Zkuste pravé americké palačinky – pancakes, zajímavé jsou i tradiční valašské slepé myši nebo dortíčky z pečených palačinek.

Načítám