Hlavní obsah
3,1
(125)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Léto je v půlce, a pokud jste si ještě neužili pořádnou zmrzlinu, je na čase to napravit. Tuhle dokonalou a osvěžující citronovou zvládnete jednoduše doma a co je skvělé, jen ze třech ingrediencí a bez složitých zmrzlinovacích strojů. Přidáte-li tequilu, získáte skvělý sorbet pro dospělé, který bude hvězdou vašich zahradních party.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 3 ks citronu
  • 250 g cukru krupice
  • 200 ml horké vody
Pro dospěláckou verzi
  • 40 ml tequily
Článek

Postup

01.

Z poloviny citronu (používejte ideálně v bio kvalitě) oškrábejte kůru. Do kastrolku nalijte vodu, přidejte citronovou kůru a přisypte cukr. Svařte a nechte asi 5 minut projít varem.

02.

Vypněte plotnu a nechte zcela vychladnout. Kůru sceďte, přilijte šťávu ze 3 citronů (mělo by jí být asi 100–120 ml) a promíchejte. Pokud chcete alkoholickou variantu, přidejte tequilu a můžete i špetku soli. Pak přelijte do misky s víčkem. Zavřete a vložte vodorovně do mrazničky.

03.

Nechte mrazit asi 60–80 minut, pak pořádně promíchejte. Touto dobou už by se po stranách měly začít tvořit ledové krystaly, které je potřeba vždy vmíchat do hmoty, aby zůstala hebká a jemná.

04.

Celková doba mražení, než je sorbet hotový, je asi 4–6 hodin, záleží na tvaru vaší misky. Hmotu promíchejte přibližně každých 45 minut, vždy pořádně zapracujte tužší část od boků misky. Výsledek není úplně zmrzlý led, ale hezky jemná, hladká hmota, která se bude snadno nabírat lžící na zmrzlinu.

05.

Podávejte v misce či v kornoutku, klidně s čerstvým ovocem nebo citronovou kůrou na ozdobu.

Máte rádi domácí zmrzlinu? Tady máte skvělé triky, jak ji mít skutečně dokonalou. A vyzkoušet je můžete rovnou třeba taky na jahodové zmrzlině s bezovým sirupem.

Reklama

Související témata:

Načítám