Hlavní obsah

Oteklý obličej, kruhy pod očima a hlubší vrásky? Triky, jak dostat obličej po svátcích do normálu

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce a novoroční oslavy patří k nejkrásnějším obdobím roku, jsou to ale zároveň i velmi náročné chvíle, kdy organismus dostává pořádně zabrat. Chcete vědět, jaké potíže vás čekají, když to při oslavách přeženete, a jak se s nimi vypořádat a vrátit pleti svěžest i mladší vzhled?

Článek

Nezřízené přejídání, alkohol, spousta kafe, džusů i limonád, k tomu přidejte probdělé a protančené noci, výraznější líčení a minimum času na obnovu. Konec prosince představuje pro organismus neuvěřitelnou zátěž. Samozřejmě – jestli ke všemu přistupujete zodpovědně a umíte se před nástrahami chránit, nic vám nehrozí a můžete si gratulovat. Přiznejme si však, že většina lidí takovou sílu vůle nemá a řekne si, že jednou za rok může „ulítnout“. A co pak?

Nepěkná podívaná

Stres před samotným začátkem svátků v kombinaci s následným nekontrolovaným „řáděním“ zanechává na ženském těle velmi negativní následky. Určitě jste si všimla, že po oslavách se na vás ze zrcadla dívá úplně jiný člověk. Kruhy pod očima, výrazně prohloubené vrásky, povadlé kontury obličeje ve spojení s vlasy bez života a pár nabranými kilogramy – to opravdu není stav, ve kterém byste chtěla vkročit do nového roku. Nebojte, vzdávat se všech radovánek nemusíte. I když to totiž přeženete, s trochou námahy dokážete nepěkné stopy oslav minimalizovat.

Dehydratovaná a vysušená pleť

Přetopené byty se suchým vzduchem, zimní procházky bez ochranného krému, kdy je pokožka vystavená pronikavému větru, velké množství kafe a alkoholu, které dehydratují, a minimum čisté vody... Výsledek? Pleť bez vody a jako bez života. Hlavními projevy jsou pocity pnutí a zašedlá barva bez jasu. Únava se projeví tmavými kruhy pod očima a výraznějšími vráskami. I nepatrné rýhy, kterými jste se dosud nemuseli zabývat, budou po náročnějším období zřetelné.

Jak s tím bojovat? Ideální zbraň je samozřejmě prevence, ale když už jsou škody napáchané, sáhněte po extra péči. Nejdříve šetrným způsobem odstraňte odumřelé buňky – využijte neinvazivní peelingy. Neobsahují žádné pevné částečky, které by mohly mechanicky poškodit pleť. Obzvlášť v zimním období vybírejte produkty na bázi kyselin nebo enzymů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Peeling na obličej TimeWise Repair Revealing Radiance s kyselinou glykolovou, Mary Kay, 1590 Kč. Jemný enzymový peeling s lipokaprylovou kyselinou, SynCare, 137 KčFoto: Archiv firem

Zatočte se ztrátou živin

Peeling výrazně redukuje nerovnosti a vrásky, které jsou se sušší a hrubší strukturou pleti spojené. Navíc ji krásně zjemní. Čím více „mrtvé“ tkáně se odstraní, tím více se do pokožky dostane vitaminů a výživných látek z masek, které by měly po peelingu následovat. Měly by vyživovat a hydratovat, aby kompenzovaly všechny ztráty. Ve věku 40+ je lepší sáhnout po produktech s liftingovým efektem – nedovolí konturám obličeje ztrácet pevnost nebo tento proces alespoň zpomalí.

Kdo se nerad „ušpiní“ a nemá rád dlouhé nanášení masek štětcem nebo prsty, může použít sheet masky. Jsou celulózové, látkové či papírové a stačí je rozbalit, vyndat, položit na tvář a nechat působit.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Revitalizační a rozjasňující bio celulózová maska After Party, Starskin (prodává Douglas), 269 Kč. Liftingová bio celulózová maska TimeWise Repair pro vypnutí, zpevnění a prozáření pleti, Mary Kay, 1990 Kč (4 kusy v balení)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zklidňující a detoxikační maska Krásná slečna – Maska pařba pro pleť vystavovanou zakouřenému prostředí, Havlíkova přírodní apotéka, 291 Kč. Detoxikační a regenerační černá pleťová maska Nero Sublime, Collistar (prodává Krása), 999 KčFoto: Archiv firem

Odulost a otoky v obličeji

Další nepříjemností je oteklá tvář s nepřirozenou barvou. Jestli na sobě tyto změny nepozorujete dlouhodobě a zadržování vody je jen příčinou divokých oslav, není nutná panika. Pokud se však cítíte otekle, máte těžké nohy i prsty, obraťte se na lékaře.

V období svátků stojí za otoky strava, nadbytek soli, alkohol a absence pohybu. Jestliže většinu volného času strávíte na gauči či na židli, pak tekutiny ve vašem těle začínají připomínat „stojaté vody“. Krev i lymfa totiž pro správné proudění potřebují tělesnou aktivitu. Běžte si zaplavat, do sauny nebo na svižnější procházku.

Na otoky obličeje zabírá kontrastní lázeň: střídejte teplejší a studenější vodu, proces by neměl trvat déle než tři minuty. Vrátit krásu dokážou i teplé a studené obklady a jedním z nejúčinnějších způsobů jsou intenzivnější masáže obličeje, které jsou i skvělou prevencí vrásek a předčasného stárnutí pleti. Nezapomeňte ani na doplňkovou péči – na oční okolí zaberou náplasti (patche) napuštěné účinnými látkami. Na celý obličej použijte chladivé a tonizující masky a následně výživná i energizující séra.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Osvěžující hydratační maska Hyaluron Therapy 3D na oči s gelovou chladivou texturou, Dermacol, 199 Kč za 6 kusů. Chladivý kolagenový roll-on proti otokům a tmavým kruhům s anti-age efektem, Thalgo (prodává Marionnaud), 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Chladivá, tonizující a tvarující pleťová maska –30° Imperial Caviar pro hloubkově hydratovanou a osvěženou tvář, Natura Siberica, 458 Kč. Hydratační a tonizační pleťová maska s měsíčkem lékařským, John Masters Organics (prodává Notino), 829 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Energizující sérum Réponse Vitalité s vitaminem A, C a E, Matis Paris, 1099 Kč. Energizující, hydratující a obnovující sérum Benefiance, Shiseido, 1599 KčFoto: Archiv firem

Návrat do puberty

Kvůli tučnému, sladkému a ostrému jídlu se mohou objevit i nepříjemné pupínky. Navíc, chtějí-li ženy vypadat ve slavnostních okamžicích co nejlépe, pak se líčí výrazněji než obvykle. A když si pak líčidla neodstraníte buď vůbec, nebo to uděláte jen mizerně, není divu, že se druhý den na tváři objeví pár „vetřelců“, kteří tam byli naposledy v pubertě.

Pro pořádnou „čistku“ sáhněte po maskách s jílem. Z pórů vytáhnou veškeré nečistoty a stávající pupínky lehce vysuší. Pak na ně naneste speciální antibakteriální a hojivé přípravky, které vše za pár dní „vyzmizíkují“.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hloubkově čisticí maska Natural Clay, Korres, 129 Kč. Čisticí a rozjasňující pleťová maska z jílu, Dr. Hauschka (prodává Notino), 659 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ledový gel na lokální ošetření akné i osvěžení při únavě, Nobilis Tilia, 129 Kč. Hojivý aroma roll-on Tea Tree z bio jojobového oleje k ošetření problematické pokožky a drobných poranění, Saloos, 109 KčFoto: Archiv firem

S jakými problémy se po oslavách nejčastěji setkáváte vy? Co vám na ně zabírá?

Reklama

Načítám