Hlavní obsah
3,0
(410)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Lívanečky z podmáslí jsou krásně nadýchané i bez kynutí, vláčné díky jablkům a pekelně syté, protože část mouky nahrazujeme ovesnými vločkami. Teď už jen poslat recept někomu, kdo vám tuto lahodnou snídani připraví rovnou do postele, co vy na to?

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Lívance
  • 1 ks vejce
  • 250 g podmáslí
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 60 g ovesných vloček
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks jablek
Na jablka (stačí ale med a jogurt)
  • 1 ks jablek
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 špetka skořice
  • 2 lžíce alkoholu
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
Článek

Postup

01.

V míse rozehřejte 1 až 2 lžíce másla, zašlehejte cukr, sůl, vajíčko a podmáslí a přidejte mouku a vločky. V tomto bodě můžete těsto nechat až hodinu odležet, bude se vám s ním lépe pracovat.

02.

Až těsně před pečením do těsta vmíchejte kypřicí prášek a na malé kostičky pokrájené oloupané jablko.

03.

Nepřilnavou pánev nemusíte ani mastit, na horší povrch raději přidejte trochu másla. Lžící pak tvořte malé lívanečky, které z obou stran pečte dozlatova. Čím menší budou, tím lépe se vám budou obracet.

04.

Pokud k lívanečkům chcete i karamelizované jablko, na pánvičce rozehřejte trochu másla, přidejte na kostičky pokrájené jablko a pár minut opékejte doměkka. Zasypejte skořicí, vmíchejte med a nechte chvilku zkaramelizovat. Přidat můžete i trochu rumu nebo whisky a další minutu provařit.

05.

Podávejte s karamelizovanými jablky a lžící řeckého jogurtu nebo tučného tvarohu, či jen tak s medem nebo marmeládou.

Tip: Těsto ochuťte trochou skořice, citronové kůry nebo vanilky.

Nahradit část mouky vločkami dodá dezertu na vláknině i chuti, podobně se hodí do křehkých vločkových řezů s brusinkami nebo dietní vločkové pizzy s tvarohem a ovocem.

Reklama

Načítám