Hlavní obsah

Pamatujete si základy chemie? Ukažte, zda si vzpomenete, kolik je neutrální pH a co je Hg

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli nepatříte k pár vyvoleným, nejspíš jste tenhle předmět nenáviděli už od základky. Vzorečky, výpočty, složité termíny, nic z toho na popularitě chemii nepřidává. Přitom je ale v podstatě celý život chemie a znát alespoň ten základ se vyplatí. Jak jste na tom vy?

Článek

Matematika, fyzika a chemie. To je takový neoblíbený trojlístek, který v mnoha lidech vyvolává noční můry i po letech od ukončení školní docházky. Jenže ať se nám to líbí, nebo ne, alespoň základní znalosti z těchto oborů se hodí i v běžném životě. Dnes se zaměříme na chemii. Otestujte své znalosti v našem kvízu.

1. Začněme třeba atomem, základní stavební částí hmoty. Tvoří ho atomové jádro a obal, ve kterých se nacházejí další 3 menší částice v různém počtu. Víte, jak se nazývají?
2. Molekula je zjednodušeně řečeno spojení více atomů (minimálně dvou). Víte ale, jaký je rozdíl mezi molekulou prvku a molekulou sloučeniny?
3. Všichni jsme se už na základní škole učili značky jednotlivých prvků, a to z periodické tabulky. Tak schválně, jaký prvek se schovává pod značkou F?
4. U periodické tabulky ještě zůstaneme. Jaký prvek se skrývá pod značkou Hg a jeho název v latině je hydrargyrum?
5. Roztoky, to je jedna velká chemická kapitola. V základu se roztoky dělí na kyselé, neutrální a zásadité. A jejich kyselost či zásaditost vyjadřuje hodnota pH. Víte, jakou hodnotu pH mají neutrální roztoky?
6. Kyselina octová je jedna z nejznámějších kyselin, koneckonců její vodný roztok máte běžně v kuchyni. Ano, je to ocet. Koncentrace octu se pohybuje od 4 do 18 procent podle druhu octa, ale víte, jaká koncentrace je ta nejběžnější?
7. Pojďme se z pohledu chemika podívat na další běžnou situaci, a to když si s někým dáte panáka na zdraví. Víte, jaká chemická látka je základem pro výrobu alkoholu?
8. Je to bezbarvý plyn bez chuti a zápachu (jen při vyšších koncentracích může člověk s ústech zaznamenat jemně nakyslou pachuť), při dýchání ho produkuje většina živých organismů, jeho molekulu tvoří jeden atom uhlíku a dva atomy kyslíku. Proto má značku CO2. O jaký plyn se jedná?
9. NaCl neboli chlorid sodný. Chemická sloučenina, kterou stoprocentně máte doma a není den, abyste ji nepoužili. Co to je?
10. Čím jiným než opět periodickou tabulkou prvků skončit kvíz o chemii. Má totiž i jiné přízvisko, říká se jí podle autora periodického zákona z roku 1869. Znáte jméno tohoto významného vědce?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Nejen chemie, ale co si budeme nalhávat, většina lidí na škole bojovala i s počty. Tak schválně. Test z matematiky. Jak ovládáte látku prvního stupně ZŠ? 

Reklama

Související témata:
Atom

Načítám