Hlavní obsah

Záludný test z hodin fyziky: ukažte, zda zvládnete správně převody jednotek

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Reklama

Učí se už na základní škole a nemůže být pochyb, že je to jedna z věcí, kterou v běžném životě opravdu upotřebíte. Vyznat se v jednotkám, umět je převádět, se prostě občas hodí. V kuchyni, za volantem, při výběru domácích spotřebičů... Jak jste na tom s jednotkami vy?

Článek

Není den, kdy byste se s jednotkami a jejich převody v praxi nesetkali, není snad oblast života, v níž by se vám jejich znalost nehodila. Přesto v nich řada lidí tápe a ve škole tahle disciplína rozhodně k těm oblíbeným nepatří. Jak jste na tom s jednotkami a jejich převody vy?

1. Začneme trochou teorie. SI neboli Mezinárodní systém jednotek je soustava jednotek fyzikálních veličin. Jako mezinárodně platná byla vyhlášena v roce 1960 a používá ji opravdu téměř celý svět. Tvoří ji sedm základních jednotek. Sekunda pro čas, metr pro délku, kilogram pro hmotnost, ampér pro elektrický proud, kelvin pro termodynamickou teplotu, mol pro látkové množství. Jaká je poslední, sedmá základní jednotka pro svítivost?
2. Že je metr hlavní jednotkou délky, jistě víte. Ale co krychlový metr? Čeho ten je základní jednotkou?
3. Jednou z veličin, o které je potřeba mít opravdu přehled, je rychlost. Třeba abyste věděli, jak výkonné si pořizujete auto, jak rychle jedete po dálnici. Jaká je tedy základní jednotka rychlosti?
4. A teď zkusíme převody, nejdřív hmotnosti. Kolik má kilogram gramů?
5. Objem patří také k velmi využívaným veličinám. Kolik potřebujete tekutiny, když je v receptu uvedeno 0,1 litru?
6. A co třeba, když se řeší něco kolem pozemků? Jak jinak můžete vyjádřit 10 000 metrů čtverečních?
7. Základní jednotkou teploty je sice kelvin, ale nejpoužívanější je jednotka stupeň Celsia. Ale třeba v USA místo něj používají stupeň Fahrenheita, koneckonců i řadu teploměrů na měření tělesné teploty lze přepnout na tuto jednotku. Věděli byste, kolik Fahrenheitů (°F) odpovídá normální tělesné teplotě člověka 36,67 °C?
8. I watt je velmi známá jednotka, nejčastěji se s ní setkáte, když si pořizujete nějaký spotřebič. Je to totiž základní jednotka výkonu a pojmenovaná byla podle skotského vynálezce Jamese Watta. Víte, jakým vynálezem se tenhle muž nejvíc proslavil?
9. Lidově metrák neboli metrický cent. Jedna z jednotek hmotnosti, snadné označení pro někoho nebo něco, co váží 100 kg. Kolik je to ale tun?
10. A na závěr brnkačka. Kolik centimetrů má decimetr?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám