Hlavní obsah
3,4
(43)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pod malebným názvem pampušky se skrývá česnekový chléb, který se na Ukrajině tradičně jí k boršči. Jestli si k nim oblíbenou polévku uvaříte, je jen na vás, pampušky jsou skvělé i jako příloha ke grilovanému masu nebo prostě jako obvyklé pečivo. Nám ze všeho nejvíce připomenou buchty naslano.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Na těsto
  • 400 g chlebové pšeničné mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 7 g soli
  • 3 lžíce oleje
  • 220 ml vlažné vody
  • hladká mouka na podsypávání
  • 1 vejce na potření
Na potření
  • 1 palice česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce pažitky
Článek

Postup

01.

Všechny suché ingredience na těsto smíchejte dohromady, přidejte olej a vlažnou vodu a zadělejte hladké jemné těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Jak na kynuté těsto?

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu, rukama propracujte a rozdělte na 8 stejně velkých částí. Z těch vytvarujte bochánky, které naskládejte do pečicím papírem vyložené dortové formy, ideální je průměr kolem 25 cm. Sedm bochánků vyjde tak akorát do kruhu a osmý doprostřed.

03.

Připravené „buchty“ potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 25 minut dozlatova. 

04.

Česnek oloupejte a utřete nebo velmi jemně nasekejte a smíchejte s olejem a jemně nasekanou pažitkou nebo plocholistou petrželí. Ochuceným olejem upečené pampušky potřete a podávejte, klidně ještě vlažné, dobré a vláčné vydrží i další den.

Při domácí přípravě pečiva se meze nekladou. Vyzkoušejte kynuté buchty plněné brynzou a slaninou, kefírový chléb jen ze 4 surovin nebo třeba křupavé olivové tyčky.

A pokud vám pampušky zachutnaly, můžete si je dát klidně i k fazolové polévce nebo zelňačce.

Reklama