Hlavní obsah
3,2
(186)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Bramboráky Češi milují. A milují je i Ukrajinci. Zatímco české vynikají často velmi výraznou chutí česneku a majoránky, ty ukrajinské jsou mnohem jemnější, a to i díky hebké struktuře. Brambory na deruny se totiž strouhají úplně jinak, než jsme zvyklí.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 5 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Oloupejte cibuli a brambory (5 středně velkých brambor odpovídá asi 700 g). Na mísu položte jemné síto, do něj položte struhadlo a na něm nastrouhejte brambory a cibuli. Ke strouhání však používejte vystouplou „hvězdičkovou“ stranu. Díky šťávě z cibule brambory nezačnou hnědnout, proto si ji nenechávejte až nakonec. 

Tip: Strouhání jde pomalu, ale z brambor se vyplaví množství škrobu, takže není potřeba použít tolik mouky a nastrouhaná pěna je vlastně jen hebké pyré. Díky strouhání do síta bude z brambor do mísy odkapávat přebytečná tekutina.

02.

Tekutinu z mísy slijte, ale pozor, ať nevylijete i škrob, který se na dně mezitím začal usazovat. Ke škrobu přidejte nastrouhané brambory s cibulí ze síta, vejce, mouku a dochuťte solí a pepřem. Pořádně promíchejte – hotové těsto je poměrně husté, ale nadýchané.

03.

V pánvi rozehřejte olej a do rozpáleného tuku naneste lžící hromádky. Rozetřete je na placky – velikost je na vás, ovšem originální deruny mají velikost i tloušťku asi jako naše lívance. Postupně placky osmažte z obou stran dozlatova a nechte okapat na mřížce od přebytečného tuku. 

04.

Deruny podávejte se lžíci zakysané smetany, případně i trochou pažitky. Hodí se jako vydatná svačina, příloha nebo plnohodnotná večeře.

Nejrůznějších bramboráků a bramborových placek je obrovské množství. Zkuste placky z vařených brambor s pikantním dipem, bramborové karbanátky se sýrem, bramborové rösti se zakysanou smetanou nebo výborné bramboráky s houbami.

Reklama

Související témata:

Načítám