Hlavní obsah

Zelňačka z uzeného kuřete, červeného zelí a kysané smetany

Hodnocení:
(24)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Někde zelňačku připravují zásadně z kysaného zelí, jinde zase jedině z čerstvého. Chutná vám obojí? Uvařte si tuto poctivou uzenou polévku, jsou v ní totiž oba druhy zelí. A skvěle se doplňují!

Ingredience pro:
5 porcí
Na polévku
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 mrkve
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 uzená kuřecí stehna
  • 1 pytlík červeného kysaného zelí
  • sůl a pepř
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • nasekaná petrželka
Článek

Postup

Krok 1: Oloupanou mrkev pokrájejte na půlkolečka, cibuli nakrájejte na kostičky a společně několik minut opékejte na sádle, až cibule zesklovatí. Přidejte 600 gramů nakrouhaného čerstvého zelí (bez středových košťálů) a restujte dalších pět minut – to ze zeleniny uvolní jak chuť, tak zdravá barviva.

Krok 2: Zasypejte kořením a nasekaným česnekem, nechte jen pár vteřin rozvonět a rychle, aby paprika nezhořkla, zalijte 1,2 dl vody či vývaru. Přidejte uzená kuřecí stehna, osolte, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte 20 minut. Pak stehna vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte.

Krok 3: Mezitím do polévky vmíchejte pokrájené kysané zelí, ještě 5 až 10 minut prohřejte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, do hrnce vraťte obrané maso a nechte polévku rozležet nejlépe do druhého dne. Pokud to nevydržíte, podávejte rovnou, s kysanou smetanou, čerstvou petrželí a domácím chlebem.

Tip: Pro pikantnější chuť část papriky nahraďte paprikou pálivou nebo přidejte trochu chilli. Do základu se hodí i kousek klobásy nebo lžíce rajského protlaku a sytější polévku získáte, když do ní přidáte vařené brambory nebo bílé fazole.

Uzeniny si se zelím náramně rozumějí! Vyzkoušejte oblíbenou zelňačku s uzenými žebry nebo jednoduché restované zelí se slaninou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek