Hlavní obsah
3,0
(39)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Pekáčem takových buchet by určitě nepohrdl ani pohádkový Honza, i když cukru je v nich jen jediná špetka. Namísto sladké nádivky v nich najdete brynzovou náplň s tvarohem, slaninou a cibulkou. Jsou vynikající!

40 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
14 kousků
Těsto
  • 160 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 ks žloutků
Náplň
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 lžička sádla
  • 1/2 ks cibule
  • 1 ks jarní cibulky
  • 120 g ovčí brynzy
  • 60 g polotučného tvarohu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 30 g másla
Článek

Postup

01.

Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Droždí rozdrobte do mističky a smíchejte s cukrem. Zalijte asi ¼ ohřátého mléka a přidejte lžíci mouky. Vidličkou promíchejte. 15 minut nechte pod utěrkou odpočívat, aby vzešel kvásek. Jak na kynuté těsto, aby dobře dopadlo?

02.

Do zbylého mléka vložte na kostičky pokrájené máslo, ještě krátce zahřejte a odstavte. Máslo nechte v mléce pomalu rozplynout.

03.

Zbylou mouku promíchejte se špetkou soli. Přidejte vzešlý kvásek, mléčnou směs a žloutek. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout v míse pod utěrkou.

04.

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. V pánvi spolu se sádlem a najemno pokrájenou cibulkou pozvolna restujte pět minut. Jarní cibulku nakrájejte najemno a smíchejte s restovanou slaninou a ostatními surovinami na náplň. Video: Jak se vyrábí brynza?

05.

Těsto po vykynutí krátce propracujte a rozdělte na 12 až 14 stejně velkých kousků. Z každého utvořte placičku, vložte doprostřed větší lžičku náplně a sbalte do kuličky.

06.

Máslo rozpusťte a jednu buchtu po druhé jím ze všech stran potřete. Vyskládejte do zapékací formy a pečte při 180 °C 45 minut.

Jaké další dobroty si můžete připravit z brynzy? Možností je opravdu mnoho! Inspirujte se například receptem na brynzovou pomazánku s uzenou paprikou nebo zkuste rychlé pečené papriky plněné brynzou. Originální jsou batátové škubánky s brynzou a dejte si vejce šakšuka s brynzou!

Reklama

Související témata:

Načítám