Hlavní obsah

Kteří neherci zazářili ve filmech? Paní Jechová i Konopníková

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Reklama

Nikdy nestudovali žádnou hereckou školu. O kariéře ve filmu snili možná tak jako děti, ale v dospělosti si žili své obyčejné pokojné životy. Přesto se z nich nakonec staly hvězdy stříbrného plátna. A výkony některých jsou doslova legendární! Tohle jsou nej čeští neherci a neherečky.

Článek

Nazývejte to, jak chcete: osud, náhoda, štěstí, zázrak. Každopádně tyhle lidi by nejspíš ani ve snu nenapadlo, že se jednou postaví před kamery a jejich herecké výkony vejdou do dějin minimálně české kinematografie. Jsou důkazem toho, že k herectví je potřeba především talent, ne studium!

Marie Pilátová (†93)

„Paní inženýrka, to je něco. Auto má z tuzexu, peněz jako šlupek. Aspoň konečně budeme moct přistavět.“ „Jak vám povídám, vožrali ho, znásilnili. Taková je to famílie!“ „No todle, táto?! To vypadá, jako když… No, ale takhle obráceně?“

Hlášky staré Konopníkové z legendární Troškovy trilogie Slunce, seno (1983–1989) nejspíš znáte zpaměti. Nehrála ji žádná profesionální herečka, ale Marie Pilátová z Hoštic, kde se filmy natáčely. Byla to obyčejná vesnická žena, starala se o domácnost, děti, rodinu, zahrádku a domácí zvířata. Zdeněk Troška ji znal od dětství, s jejími dcerami chodil do školy. A napadlo ho, že na roli Konopníkové by se báječně hodila. Ona s radostí přijala, koneckonců hrávala ochotnické divadlo a před lidmi se nestyděla. Že jednou budou lidé v celé zemi citovat její repliky, nejspíš netušila.

Foto: Zbyněk Schnapka / CNC / Profimedia

Stará Konopníková v podání Marie Pilátové je jedna z ústředních postav Troškovy trilogie Slunce, seno, …Foto: Zbyněk Schnapka / CNC / Profimedia

Milada Ježková (†83)

Původní profesí byla dělnice a účetní. Živila se jako brusička, soustružnice či jako prodavačka. V roce 1965 ji ale v tramvaji potkal režisér Jaroslav Papoušek (†66), který ji „přihrál“ Miloši Formanovi (†86), který zrovna hledal neokoukané tváře pro film Lásky jedné plavovlásky. Byla jí nabídnuta role Mildovy matky, ale Milada Ježková ji nejdřív odmítla. Nakonec se nechala přemluvit a ve svých 55 letech zažila svůj filmový debut.

Pak se objevila před kamerou ještě párkrát v různých menších rolích, ale opravdové slávy se dočkala až se snímkem Kulový blesk (1978). Role poněkud neodbytné a otravné báby Jechové a její hlášky „Máte sklep? A mohla bych ho vidět?“ či „Máňa říkala, že to není směroplatný“ z ní udělaly hvězdu.

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Milada Ježková se objevila v několika filmech, nejvíc zářila ale asi v Kulovém bleskuFoto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Zdeněk Godla

Cesta Zdeňka Godly k filmu by vydala na samostatný snímek. Romský herec totiž předtím nežil zrovna příkladný život. Pět a půl roku strávil ve vězení za loupežné přepadení, a když se dostal ven, rozhodl se začít znovu a hezky od nuly. Že to bude u filmu, ale netušil.

V Chomutově právě vykonával veřejně prospěšné práce, když na dvoře místní pošty probíhal casting režiséra Petra Václava na film Cesta ven (2014). Godla na něj šel, zazářil, roli získal, a následně si zahrál i ve filmech Nikdy nejsme sami (2016) a Skokan (2017).

Opravdová hvězda se z něj ale stala po odvysílání seriálu Most! (2019) režiséra Jana Prušinovského. Role popeláře Franty mu padla jako ulitá.

Foto: Profimedia.cz

Život Zdeňka Godly byl stál za zfilmování Foto: Profimedia.cz

Jan Vostrčil (†81)

Jedna z největších českých filmových klasik, nezapomenutelná komedie Hoří, má panenko (1967) Miloše Formana, se neherci doslova hemžila. Forman si v obsazování amatérů do svých snímků vyloženě liboval a nutno podotknout, že se mu to vždy vyplácelo. A kdo jiný by zahrál vesnické hasiče líp než opravdoví vesničtí hasiči?

Pravda ale je, že zrovna Jan Vostrčil byl ve srovnání s řadou ostatních neherců vlastně už filmový matador. Působil jako kapelník Kmochovy kolínské dechovky a tam si ho všiml režisér Ivan Passer (†86), který ho doporučil Miloši Formanovi. Před Hoří, má panenko si tak Vostrčil zahrál v Černém Petrovi (1963), v Kdyby tisíc klarinetů (1964) či v Láskách jedné plavovlásky (1965).

Foto: Profimedia.cz

Jan Vostrčil (uprostřed) je jedním z nejslavnějších českých herců nehercůFoto: Profimedia.cz

Ladislav Jakim (†46)

Ač neherec a bez jakýchkoli hereckých zkušeností, zájem Miloše Formana si Ladislav Jakim získal celkem snadno. Nejdřív ho obsadil do svého filmu Konkurs (1963), ale dal mu jen menší roli. Ve stejném roce mu ale svěřil hlavní roli v legendárním snímku Černý Petr, kde Jakim ztvárnil šestnáctiletého mladíka, co pracuje v samoobsluze, ve volnu si užívá na různých zábavách a doma mu vládne otec.

I potom se Jakim objevil v několika filmech, ale k herectví si přibral i další profesi, živil se  jako advokát. Bohužel ho dost předčasně připravil o život infarkt.

Foto: Profimedia.cz

Ladislav Jakim (vpravo) je dalším velkým objevem Miloše FormanaFoto: Profimedia.cz

Klaudia Dudová

Úplně obyčejný život, takový žila tahle sympatická tmavovláska romského původu. Narodila se na Slovensku, pak se s rodiči přestěhovala do Brna a nakonec do Ústí nad Labem. Studovala na kadeřnici, ale přešla na obor prodavačka a jako pokladní ve smíšeném zboží se také živila.

Jednou si ale vyrazila na romskou zábavu, kde si jí všiml režisér Petr Václav a nabídl jí roli ve svém filmu Cesta ven (2014). Sympatická tmavovláska se téhle šance chytla a následně se objevila i ve filmu Skokan či Nikdy nejsme sami a hrála i v seriálu Most!. Vloni se dokonce objevila i ve španělském filmu La dona il-legal. 

Foto: Profimedia.cz

Klaudii Dudovou objevil režisér Petr Václav úplně náhodouFoto: Profimedia.cz

Když vám život přihraje do života další možnost uplatnění, je to vždycky výhra. Slavní a jejich záložní profese. Čím by byla Meryl Streep?

Reklama

Související témata:

Načítám