Hlavní obsah

Odmítnuté role: Eliška Balzerová mohla být v oscarovém filmu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zatímco začínající herci jsou většinou rádi za jakoukoli nabídku a raději si moc nedovolí odmítat, ti zkušenější matadoři si naopak mohou vybírat. Jenže někdy se jim podaří odmítnout účinkování v trháku, čehož později často litují.

Článek

Když dostane herec do ruky scénář, většinou nedokáže úplně posoudit, jestli film bude nebo nebude úspěšný. Na tom se totiž podílí celá řada faktorů, které z několika papírů zkrátka nevyčtete. K odmítání rolí je ovšem vedou kromě pochybností i další důvody, jako je třeba snaha vymanit se ze škatulky.

Sean Connery (✝90)

Herec skotského původu se do dějin kinematografie vepsal mnoha významnými filmovými postavami. Vyniká mezi nimi ovšem agent 007 James Bond. Díky velkému úspěchu si následně mohl dovolit role odmítat. Byla mu například nabízena postava čaroděje Gandalfa v trilogii Pán prstenů (2001–2003). Uvádí se, že za ni měl dostat 30 milionů dolarů a 15 procent ze zisku. Jenže Sean Connery se prý ve scénáři moc nenašel a nepatřil mezi obdivovatele Tolkienovy práce. Nabídku režiséra Petera Jacksona (59) tedy nepřijal. Jako Gandalf se následně ve filmech objevil Ian McKellen (82).

Foto: Profimedia.cz

Seana Conneryho nepřesvědčila ani tučná odměnaFoto: Profimedia.cz

Tom Cruise (59)

V roli střihorukého Edwarda ve stejnojmenném filmu (1990) režiséra Tima Burtona (62) exceloval Johnny Depp (58). Získal za ni nominaci na Zlatý glóbus. Mohlo to být ale úplně jinak. Jenže původně zamýšlený Tom Cruise si kladl podmínky, na které režisér libující si v temných hororových dílech zkrátka nemohl přistoupit. Herec totiž údajně požadoval, aby se na konci filmu objevil bez latexového kostýmu v civilním oblečení a aby byl snímek zakončen happy endem.

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise měl tendenci zasahovat do děje, to nemají režiséři rádiFoto: Profimedia.cz

Will Smith (52)

Snímek Matrix (1999) režisérského dua Lilly (53) a Lana Wachowski (56) patří podle diváků i filmových kritiků k tomu nejlepšímu, co může filmový svět nabídnout. Důkazem jsou čtyři sošky Oscara.

Role Nea se ujal Keanu Reeves (56), ale pro tvůrce nebyl první volbou. Důvody, proč roli nevzal, vysvětlil Will Smith (52) v krátkém videu na svém Youtube kanále. Uvedl, že film dost dobře nechápal. Nevěděl, co od něj čekat, režisérská dvojice byla nezkušená, a navíc by šlo o třetí Smithův sci-fi film po sobě. V roce 1996 si totiž zahrál ve Dni nezávislosti a v roce 1997 v Mužích v černém.

Foto: Profimedia.cz

Will Smith scénář nechápal a také nechtěl točit už třetí sci-fi za sebouFoto: Profimedia.cz

Iva Janžurová (80)

Jestli je na světě nějaká jistota, pak je to ta, že kultovní komedii Pelíšky (1999) uvidí čeští diváci v televizi minimálně jednou ročně. Pravidelně se totiž reprízuje alespoň v období Vánoc. Maminku Krausovou hraje ve filmu v režii Jana Hřebejka (54) herečka Emília Vášáryová (79). Ale stačilo málo a na jejím místě byla česká herečka, která letos oslavila kulaté jubileum. Ivě Janžurové se prý ve scénáři nelíbilo, že by měla zemřít. Tvůrci kvůli ní ale scénář přepisovat nechtěli, a tak roli raději přeobsadili.

Foto: Profimedia.cz

Ivě Janžurové se nechtělo v Pelíšcích umřítFoto: Profimedia.cz

Eliška Balzerová (72)

Film Kolja (1996), který režíroval Jan Svěrák (56) a scénář k němu napsal jeho otec Zdeněk Svěrák (85), ocenili nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí, kde mu udělili Oscara. Oscarový snímek se mohl dobře vyjímat v životopise Elišky Balzerové, ale ta roli lékařky odmítla. Svým účinkováním v seriálu Nemocnice na kraji města (1977–1981) se dostala do škatulky lékařky a nechtěla v ní pokračovat. Dětskou lékařku si proto zahrála Veronika Freimanová (65).

Foto: Profimedia.cz

Eliška Balzerová neměla zájem hrát další lékařkuFoto: Profimedia.cz

Robert Redford (84)

Ani Michal Dočolomanský (✝66) nebyl pro roli amerického detektiva Nicka Cartera ve snímku Adéla ještě nevečeřela (1977) první volbou. Režisér a spoluscenárista Oldřich Lipský (✝62) si spolu s kolegou Jiřím Brdečkou (✝64) mysleli na slavného amerického herce. Toho prý scénář zaujal, ale všechno ztroskotalo na penězích. Hollywoodskou hvězdu zkrátka tvůrci nedokázali zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Československý film neměl na slavného herce rozpočetFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám