Hlavní obsah

Tichý infarkt a další choroby, které zabíjí bez příznaků

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každá nemoc bolí, bohužel to ale neznamená, že by byla neškodná. Vaše srdce, cévy i kosti mohou trpět následky vašich zlozvyků, nevhodného jídelníčku i absence pohybu. Že se něco děje, se ale mnohdy dozvíte příliš pozdě.

Článek

Moderní medicína může být mocná jak chce, pokud ale nemyslíte na prevenci, nemusí vám být lékaři schopni pomoci. V těle vám mohou hnízdit zákeřné nemoci, o jejichž existenci nemusíte mít vůbec ponětí – dokud neuhodí naplno. Přitom by je klidně již v počáteční fázi odhalila běžná preventivní kontrola.

1. Tichý infarkt

Ostrá bolest za hrudní kostí, dušnost, pocity bušení a nepravidelnosti činnosti srdce. Typické příznaky infarktu vás vystraší a zřejmě si ihned zavoláte záchranku. Ne vždy je ale infarkt tak silný a jednoznačný. Až 15 % srdečních příhod je dokonce bezpříznakových, můžete pociťovat jen únavu a tělesnou nepohodu, které však nevěnujete pozornost. Přitom v případě infarktu je rychlost pomoci zásadní.

Nemoci oběhové soustavy mají v Česku stále za následek nejvíce úmrtí, každý rok jim podlehne okolo 50 tisíc pacientů. A netýká se to jen lidí v seniorském věku, třicátníci s nezdravým životním stylem se mezi postiženými objevují stále častěji. „Patříte-li do věkové skupiny 35–45 let, je nejvyšší čas nechat si změřit krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí se nesmí podcenit a případné potíže je nutné podchytit hned na začátku,“ doporučuje doktor Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.

Pokud pociťujete stres, únavu, často vás bolí břicho nebo pálí žáha, může vše souviset právě s nemocným srdcem. Potíže mívají častěji muži, ženy jim ovšem častěji podlehnou – příznaky u nich nejsou tak jednoznačné a navíc mají častěji tendenci nemoci přecházet.

2. Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) je nejčastějším onemocněním kardiovaskulárního systému. Většina lidí se o něm dozví až při náhodné kontrole u lékaře. Není to maličkost, vysoký tlak může vést k mrtvici, infarktu, selhání ledvin, ale třeba i k oslepnutí.

K příčinám vysokého krevního tlaku se vedle dědičných předpokladů řadí i obezita, nadměrná konzumace soli a alkoholu, stres a kouření. Nejhorší pro srdce a zdraví cév je kombinace hypertenze a vysoké hladiny LDL cholesterolu.

„Pacientům s hypertenzí hrozí různá onemocnění a následně infarkt až dvojnásobně častěji než zdravým jedincům. Proto je tak důležité znát hladinu cholesterolu a vědět, že i mírné překročení normy znamená ohrožení na životě,“ říká doktor Richard Češka z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN. Základem úspěšné léčby je totiž právě jeho včasné odhalení.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Kdo moc solí, bude mít nejspíš dříve nebo později problémy s vysokým tlakemFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

3. Reflux jícnu

K infarktu a dalším srdečním potížím přispívá mimo jiné velká míra stresu, ta má na svědomí i další onemocnění, které vás může trápit skrytě. Jde o reflux, při kterém se žaludeční šťávy dostávají zpět do jícnu, leptají jeho sliznice a běžně způsobují pálení žáhy, obtížné polykání i zápach z úst. Pokud vás přepadne pálení jen občas a po těžkém jídle, nejspíš o nic nejde. Jestli vás ale trápí pravidelně, měli byste jít co nejdřív k lékaři. Neléčený reflux může vést až k rakovině jícnu.

I reflux ovšem umí probíhat skrytě, bez typických příznaků. Provází ho jiné potíže, které si ale nemusíte dát do souvislosti. Vyvolává například chronickou bolest v krku, bolest v uších, pocit cizího tělesa v krku a noční záchvaty kašle a dušnost. Léčba je v každém případě stejná. Vedle léků je třeba úprava jídelníčku, pomáhá vzdát se alkoholu a cigaret a vyvarovat se přejídání. Někdy je nutné i chirurgické řešení.

Foto: Monster e, Shutterstock.com

Pálení žáhy nepodceňujte. Jestli vás trápí pravidelně, jděte k lékařiFoto: Monster e, Shutterstock.com

4. Osteoporóza – tichý zloděj

Tichý zloděj, jak se osteoporóze přezdívá, je nemoc převážně starších a starých. Nejčastěji postihuje ženy nad padesát (každá třetí) a muže nad sedmdesát let.

Postupně krade kostem kosterní hmotu a s ní i pevnost. „Onemocnění bývá často dlouhou dobu bezpříznakové a projevit se může až s první zlomeninou. Je proto důležité zaměřit se především na prevenci,“ uvádí prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Jezte hodně ovoce, zeleny a vlákniny, pravidelně a denně se hýbejte, preferujte rostlinné bílkoviny (fazole, ořechy) a jezte potraviny bohaté na vápník (mléko, brokolice, květák, kapusta, zelí, sardinky).

Nejohroženější skupinou jsou ženy po přechodu, ale řídnutí kostí není výjimkou ani u mladších. Mezi rizikové faktory patří například nízká hmotnost, nedostatečný příjem vápníku, kouření či nadměrná konzumace alkoholu.

Reklama

Načítám