Hlavní obsah

Parfémové perly: Vzácná ambra pochází z trávicího traktu vorvaně, oud se nedá vyrobit uměle

Foto: IRA_EVVA, Shutterstock.com

Foto: IRA_EVVA, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně jsou jako stroj času. Stačí přivonět a na povrch vyplavou vzpomínky, o kterých jste si mysleli, že už jsou ztracené. Podívali jsme se na vůně hlouběji: jaké ingredience jsou nejoblíbenější, které jsou vzácné a díky čemu jsou některé parfémy jednoduše nezapomenutelné.

Článek

Parfémy jsou umění. Mají svého nositele zahalit omamným závojem originálně namíchané vůně. Které ingredience způsobí, že je vůně podmanivá a nezapomenutelná, a jaká surovina má tisíciletou tradici?

Nesmrtelná růže

Začneme od suroviny, jíž se lidé voní už od nepaměti. Je to růže. „Má hloubku, vrstevnatou vůni a opravdu historickou paměť. Růže má totiž tisíciletou tradici a osloví skryté vzpomínky,“ říká Ivana Rudićová, zakladatelka první niche parfumerie v Česku.

Damašská, turecká nebo kašanská růže patří mezi dražší ingredience. Milujete-li silnou růžovou vůni, hledejte parfém s přízviskem attar. Jde o ryzí formu v tomto případě růžového oleje, a tudíž o velmi intenzivní vůni.

Foto: Archiv firem

Zleva: Růži jako hlavní složku má například parfémovaná voda pro ženy Ce soir ou jamais Annick Goutal, 2500 Kč (50 ml) a také unisexový parfém Atelier Cologne Rose Anonyme, 1560 Kč (30 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Jasmín a santalové dřevo

Mezi nejtypičtější součásti orientálních vůní patří santalové dřevo. Je sladké, opojné, kořeněné a většina světové produkce pochází z Indie. Jeho vůně dokáže člověka harmonizovat. Další oblíbenou složkou dámských parfémů s nádechem Orientu je také jasmín a i on má uklidňující účinky.

A právě jasmín v kombinaci například s tuberózou, hyacintem či lilií vytváří velmi podmanivou vůni, na kterou se jen těžko zapomíná. Existuje víc takových skutečně působivých surovin? „Nelze jednoznačně označit jen jednu, jedná se spíše o skupinu ingrediencí,“ vysvětluje Ivana Rudićová.

Foto: Archiv firem

Zleva: Jasmín, růže, pačuli a švestka tvoří elegantní a ženskou parfémovanou vodu Diamant Fragonard, 1222 Kč (50 ml), prodává La Pharmacie Française. Kapky jasmínové vody, santalové dřevo a hrušku najdete v parfémované vodě Ocean di Gioia Giorgio Armani, 1410 Kč (30 ml), prodává MarionnaudFoto: Archiv firem

Kosatec, ambra a další vzácné složky

Jaké složky parfémů jsou vzácné, a tedy i nákladné? „Velmi drahou ingrediencí je irisové máslo, které se získává z kosatců. A může to trvat až šest let,“ říká Ivana Rudićová. „Mezi vzácné a křehké se řadí pivoňka, kterou lze získávat odpařovacím procesem, kdy okvětní lístky v uvozovkách dýchají, což je velmi nákladná technologie.“ Mezi drahé suroviny patří též magnolie, mandarinka nebo oud, tmavá pryskyřice ze stromu orličník.

Další unikátní složkou je pravá ambra, která pochází z trávicího traktu vorvaně. Šedá nevzhledná substance se objevuje na pláži nebo mořské hladině, ale je to výjimečná událost. Kdyby se vám poštěstilo ji najít, mohou se z vás stát milionáři. „Nicméně vzácnými a drahými se postupně stávají všechny přírodní složky, jelikož jejich pěstování je závislé na kvalitě půdy a počasí,“ říká Lucie Levenson, zakladatelka niche parfumerie a salonu Vavavoom.

Přírodní versus syntetický 

Se zmíněnými složkami, kromě oudu, který vyrobit nelze, se setkáte i u levnějších parfémů, ovšem můžete si být jisti, že nejsou získané z přírodnin, ale vytvořené chemicky. Jejich nevýhodou může být, že nejsou tolik trvanlivé. „A nejenom to. Chybí emoce, vůně je plochá a nežije v čase,“ vysvětluje Ivana Rudićová. Jednoduše řečeno – jsou syntetické a nikoli pravé.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kombinací jasmínu, kosatce, růže, ambry a santalového oleje vyniká ikonická parfémovaná voda Chanel N°5, 2080 Kč (35 ml), prodává Douglas. Vzácný oud najdete například v parfému Narcotico Meo Fusciuni, 5250 Kč (100 ml), prodává Vavavoom PerfumeryFoto: Archiv firem

Ikony mezi parfémy

Následující vonné kompozice jsou ověřené časem a nespočtem žen. Zaujala některá i vás, nebo preferujete spíš méně známé či niche parfémy, které okouzlí neotřelými, osobitými vůněmi a stojí mimo mainstream? Mezi ikonické a po celém světě proslavené voňavky patří Miss Dior, Black Opium od YSL, Chloé by Chloé, Chanel N°5, Chanel Mademoiselle, Alien značky Mugler a třeba CK One značky Calvin Klein.

Čím to je, že některé parfémy osloví tolik generací? „Nemyslím si, že se vůně stává ikonickou díky jedné či více ingrediencím, ale jde především o jejich kombinaci a poměr. Jedinečné parfémy musí zaujmout, být výjimečné tím, že vás nutí přemýšlet o jejich kompozici a jsou schopny vyvolat pocity, které jsou příjemné a dlouhotrvající,“ říká Lucie Levenson.

Foto: Archiv firem

Zleva: Parfémovaná voda Alien Mugler v sobě kombinuje ambru, jasmín a sluneční tóny, 2720 Kč (60 ml), prodává Sephora. Známá růžová Miss Dior je květinová vůně a kombinuje růži, pivoňku, kosatec a konvalinku, 2200 Kč (30 ml), prodává FAnn parfumerieFoto: Archiv firem

Jak si vybrat parfém

Rádi se orientujete podle použitých ingrediencí? Jsou rozdělené do parfémové pyramidy – hlava, srdce, základ. Jak se v ní vyznat? „Každý parfém se vás snaží oslnit hlavou. Ta je většinou jiskřivá, zapamatovatelná a chce se vám co nejvíce zalíbit. Tato fáze trvá přibližně deset minut a pak se odhalí složky srdce. Dle mého názoru ale nejvíce záleží na základu, jelikož právě ten s vámi zůstane nejdéle,“ vysvětluje Lucie Levenson.

Reklama

Související témata:

Načítám