Hlavní obsah

6 rostlin, které provoní a osvěží celou vaši domácnost

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co děláte, když si chcete provonět domácnost? Sáhnete po vonných tyčinkách nebo svíčkách? Mnohem zdravější volbou jsou voňavé pokojovky. Jaké můžete začít pěstovat?

Článek

Příjemně voňavá a svěží domácnost je nejspíš snem každého z nás. Abyste toho docílili, můžete si pořídit nejrůznější bytové parfémy, vonné svíčky, osvěžovače vzduchu či aroma difuzéry, mnohem lepší volbou jsou ovšem některé pokojové rostliny. Ty vám domácnost nejen provoní, ale také ji zútulní a vyčistí vzduch od nečistot a případných škodlivých látek.

1. Jasmín

Vůně jasmínu se s oblibou používá v kosmetice, parfémech i aromaterapii a nádherně provoní i každou místnost ve vašem interiéru. Jeho aroma blahodárně působí na nervovou soustavu a díky tomu pomáhá při úzkostech, napětí, špatné náladě i stresu.

Doma můžete pěstovat oblíbený jasmín pravý. Nedávejte ho na přímé slunce ani do stínu, dostatek nepřímého světla však ocení. Vyhovuje mu běžný substrát pro pokojovky, který není dobré nechat vyschnout ani přemokřit. Rád bude i za hnojení.

Foto: Martin Leber, Shutterstock.com

Vůně jasmínu pomáhá proti stresu i úzkostemFoto: Martin Leber, Shutterstock.com

2. Levandule

Levandule se oblibě těší už dlouho a to nejen v kosmetice a při výrobě parfémů, ale i v gastronomii. Její vůně pomáhá uklidňovat a zvládat stres, zlepšuje spánek, zbavuje nespavosti a odpuzuje hmyz.

Nejvíce se jí bude dařit na přímém slunci a suchém místě, líbit se jí bude třeba na parapetu za oknem. Půdu rozhodně nepřemokřujte a zálivku jí dopřejte až poté, co substrát vyschne. Substrát si také pořiďte speciální na bylinky, v něm se bude levanduli dařit.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Levandule uklidňuje a zbavuje nespavostiFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Pelargonie vonná

Vonné pelargonie nejsou klasické muškáty, nýbrž odrůdy s velmi intenzivní a svěží vůní. Mohou připomínat třeba citrusy, mátu, borovice, růže, zázvor či hrušky. Podporují funkce dýchacího systému a odpuzují hmyz.

Milují slunce a přednost dávají suchu, dejte si tedy pozor na jejich přemokření a dopřejte jim jen mírnou zálivku. Radost jim uděláte, pokud je jednou za týden přihnojíte.

Foto: aniana, Shutterstock.com

Pelargonie zlepšuje dýchání a odpuzuje hmyzFoto: aniana, Shutterstock.com

4. Plumérie

Plumérie pochází z Havaje, voní po citrusech, koření a jasmínu a typické jsou pro ni nádherné barevné květy vypadající jako dětský větrník.

Miluje slunce, to přímé polední jí ale příliš nesvědčí. Půdu ocení vlhkou, proto ji nikdy nenechte vyschnout, což je důležité hlavně během léta. V zimě ji dejte na chladnější místo, pokud máte zimní zahradu, bude to pro ni ideální. Jakožto exotická rostlina zvyklá na vlhký vzduch vám poděkuje i za rosení, jen si dejte pozor, aby se voda nedostala na její květy. A protože může vyrůst až do velikosti dvou metrů, najděte jí dostatek místa.

Foto: Taklongchara, Shutterstock.com

Pro plumérie je typická svěží vůně a krásné květyFoto: Taklongchara, Shutterstock.com

5. Máta

Opomíjet byste neměli ani tradiční bylinky, přičemž jednou z nejjasnějších voleb je máta. Nádherně voní a její aroma pomáhá při léčbě průdušek, plic a dýchacích obtíží. Navíc si můžete kdykoliv utrhnout její lístky a uvařit si z nich mátový čaj, který působí proti žaludečním potížím i bolestem v krku.

Nedávejte ji na přímé sluníčko a půdu udržujte vlhkou. Jakmile její svrchní vrstva vyschne, je čas na zálivku. Jednou za měsíc je dobré ji přihnojit organickým hnojivem či tím určeným pro bylinky.

Nepořizujte si rostlinku prodávanou v supermarketech, je totiž určená na okamžitou spotřebu a na dlouhodobé pěstování se nehodí. Raději si ji vypěstujte sami ze semínek nebo si sežeňte sazeničku od známých, farmářů či v zahradnictví.

Foto: Zeralein99, Shutterstock.com

Máta je ideální na žaludeční potíže a bolesti v krkuFoto: Zeralein99, Shutterstock.com

6. Meduňka

Vedle nešlápnete ani s meduňkou. Místnost krásně provoní jakmile jemně promnete pár jejích lístků a stejně jako mátu si ji můžete usušit. Zlepší vaše usínání a pomůže s astmatem, ve stresovém období i ve chvílích, kdy se potřebujete uvolnit.

Rostlince dopřejte dostatek světla, zamiluje si to hlavně na jižním okně. Přestože je teplomilná, nedávejte ji poblíž radiátorů. Pravidelně ji zalévejte a jednou za dva až tři týdny přihnojte organickým hnojivem. I tady se vyhněte kouskům koupeným v supermarketu.

Foto: Julia Tsokur, Shutterstock.com

Meduňka blahodáarirně působí na astma i spánekFoto: Julia Tsokur, Shutterstock.com

Související témata:

Načítám