Hlavní obsah
Foto: Petr Král

Foto: Petr Král

Štědrý den je tu za necelý týden a většinu cukroví už máte nejspíš napečenou. Mnoha hospodyňkám se ale stává, že jim zbudou nepoužité bílky. Máme pro vás tip, co s nimi: skvělé hrudky z ořechového bezé.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Hrudky
  • 5 ks bílku
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g mletých mandlí
Na ozdobu
  • 1 hrst mandlí
Článek

Postup

01.

Bílky vyndejte z lednice a nechte zahřát na pokojovou teplotu, lépe se s nimi pak pracuje. Troubu zapněte na 170 stupňů. Ve vysoké míse z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně vmíchejte přes sítko prosátý moučkový cukr. Vyšlehaný sníh je úplně pevný, hutný, jasně bílý a krásně hladký.

Do takto připraveného sněhu vmíchejte namleté mandle nebo podle chuti (a stavu vašich zásob :-) i jiné oříšky.

Foto: Petr Král

Vyšlehejte bílky s cukrem a přidejte namleté oříškyFoto: Petr Král

02.

Na plech dejte pečicí papír a lžičkou klaďte vedle sebe hromádky oříškového sněhu. Nechávejte mezi nimi rozestupy, během pečení se trochu rozteče. Navrch každé hrudky přijde na ozdobu půlka loupané mandle. Pokud máte mandle jen neloupané, stačí je spařit vroucí vodou, nechat chvíli louhovat a pak slupku jednoduše sloupnout.

03.

Plech vložte do vyhřáté trouby a pozvolna pečte asi 8–10 minut. Ve skutečnosti se bezé totiž nepeče, ale v podstatě jen suší. Když je cukroví upečené, nechte ho chvilku zchladnout. Je měkké, tak pozor na sundávání, aby se nepomačkalo :-). Jak cukroví chladne, tak i tvrdne, ale nemusíte mít strach, ze stolu zmizí během chvilky!

Načítám