Hlavní obsah
3,1
(122)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zkuste pro jednou českou klasiku, vepřové se zelím, připravit v jednom pekáčku. Maso bude krásně opečené, a přitom šťavnaté a při pečení ještě ochutí zelí trochou černého piva a karamelu.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potředovat
  • 2 vepřové kotlety s kostí
  • 1 cibule
  • 300 g kysaného zelí
  • 200 ml černého piva
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 bobkový list
Článek

Jak si pochutnat na české kuchyni bez dietních výčitek? Zvolte to nejlepší maso, které seženete, a nepřehánějte to s velikostí porce. Na tohle jídlo se nejvíc hodí vepřová kotleta s tukovým krytím, kostí a kouskem bůčku.

Postup

01.

Maso nechte dojít pokojové teploty a mezitím si připravte ostatní suroviny. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno, kysané zelí sceďte a párkrát překrojte ostrým nožem.

02.

Vraťte se ke kotletám: tuk na několika místech nařízněte až k masu a rozpalte velkou nepřilnavou pánev, kterou můžete dát do trouby. Osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda, bude potřebovat asi 2–3 minuty z každé strany. Opečené maso vyjměte z pánve a dejte chvíli bokem. Troubu rozpalte na 180 °C.

03.

Zkontrolujte množství vypečeného tuku v pánvi a případně přidejte lžičku sádla. Do pánve vsypejte cibuli a opečte ji do světle hnědé barvy, míchejte ji a uvolňujte při tom přípečky ze dna.

04.

Až bude cibule opečená, přidejte špetku pepře a drceného kmínu a zarovnanou lžíci cukru. Cukr nechte krátce rozpustit a do pánve vlijte pivo. Krátce povařte, přidejte okapané zelí, bobkový list, promíchejte a krátce poduste, postačí 3–4 minuty. Poté položte na zelí vepřové kotlety i se šťávou a pánev vložte do předehřáté trouby.

05.

Pečte podle síly plátků asi 10–12 minut, vyjměte z trouby, nechte chvíli dojít a podávejte s knedlíky, v pánvi najdete dostatek skvělé šťávy na jejich přelití.

Nejlepší kysané zelí je to domácí! Víte, jak si ho snadno připravíte jenom ze tří ingrediencí?

Reklama

Související témata: