Hlavní obsah
3,3
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Králičí maso je samo o sobě trochu suché. Ideální je ho třeba prošpikovat nebo upéct společně s nějakým tučnějším kouskem. V tomto receptu je použitý vepřový bůček, který se ke králíkovi dokonale hodí.

10 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks celého králíka
  • 500 g vepřového boku
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 ks kyselých jablek
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli
Článek

Králičí maso je nejen velmi chutné, ale má i vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje vyvážený poměr důležitých aminokyselin a vitaminů řady B. A je také bohaté na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek.

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, stroužky česneku jen oloupejte a jablko zbavte jadřince a nakrájejte na osminy. Vše dejte na dno pekáče a lehce osolte.

02.

Vepřovému bůčku odkrojte kůži a nakrájejte ho na kousky. Osolte je a rozložte na cibuli, česnek a jablka. Celého králíka ze všech stran osolte a položte k vepřovému masu. Vše posypejte celým kmínem a podlijte troškou vody (cca 100 ml).

03.

Pekáč přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C asi na hodinu. Po této době by mělo být maso měkké, zvyšte tedy teplotu na 190 °C, pekáč odkryjte a dopečte dozlatova. Během dopékání maso přelévejte výpekem.

04.

Hotového králíka rozporcujte a i s vepřovým ho servírujte s bramborovými knedlíky nebo šťouchanými bramborami se smaženou cibulkou.

Nejlepší přílohy k masu

Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokšebezlepkové slezské kluzky bez vajec. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

Video: Jak na dokonale osmaženou cibulku? Několik druhů krok za krokem.

Načítám