Hlavní obsah

Péřovky nevakuovat, kozačky pověsit a svetry položit: jak zazimovat oblečení

Foto: NYS, Shutterstock.com

Foto: NYS, Shutterstock.com

Reklama

První jarní týden se ukázal v plné síle. To je znamení, že je čas na definitivní výměnu šatníku. Pokud jste tedy ještě nestihli zazimovat oblečení z předchozí sezony, neváhejte už ani chvilku. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Možná jste se teprve před pár dny vrátili z hor, kde spousta rodin trávila ještě minulý týden jarní prázdniny. S nástupem teplého počasí se už ale můžete se zimou definitivně rozloučit. Výběru zimního oblečení věnujeme zvláštní pozornost zejména kvůli funkčním materiálům, které nás v zimě hřejí. Většinou za ně platíme nemalé peníze. Takové kousky proto vyžadují zvláštní údržbu, praní i skladování. Jak uložit zimní oblečení, aby bylo příští sezonu jako nové?

Nejdřív všechno vyperte

Pokud nemáte obří šatnu, kde má každé sezonní oblečení svůj prostor, nejspíš využíváte úložné boxy, pytle či vaky, které jednou za čas obměňujete. Nyní do nich uložte nejteplejší zimní kousky a provětrejte opět ty jarní. Slabší svetry či mikiny, o kterých víte, že by se vám mohly ještě hodit, vraťte zpět do skříně. Staré a poničené kousky naopak vyřaďte, pokud už teď víte, že je nosit nebudete. Ať už se však pustíte do úklidu šatní skříně či botníku, nejdůležitější je vše před uskladněním vyprat a vyčistit. Pozor ale na kašmírové svetry nebo semišové kozačky.

„U těchto a některých dalších materiálů je lepší přenechat práci čistírnám. Předejdete tak možnému poškození či porušení funkční membrány. Například vlněné kabáty, umělé kožešiny, ale i látky, ze kterých se šijí společenské šaty, jako jsou samet či satén, by neodborné čištění nemusely zvládnou,” radí Mária Padová, módní expertka z e-shopu Factcool.

Vzhledem k tomu, že v zimě používáte určitě také dost sportovního funkčního oblečení, je dobré při praní sledovat štítky na oblečení. Outdorové věci neperte v aviváži a po praní je nechte ideálně volně proschnout na vzduchu. Pokud je chcete dát do sušičky, tak jen na speciální program, který je pro ně určený.

Foto: aomas, Shutterstock.com

Svetry můžete úhledně naskládat do velkých boxůFoto: aomas, Shutterstock.com

Boty naimpregnujte

„Zimní boty ukládejte ideálně vyčištěné, nakrémované či naipregnované, a nejlépe s napínáky uvnitř, aby přes léto netrpěly. Jedině tak budou připravené na další sezonu,” uvádí Daniel Juříček, stylista ze společnosti ZOOT. Do některých neforemných modelů se vyplatí vložit takzvaná kopyta pro udržení tvaru, ale nahradit je mohou klidně i noviny. Před vložením kopyt či novin můžete ještě použít sprej proti zápachu a bakteriím.

Výjimku tvoří vysoké boty a kozačky, do kterých je ideální vložit speciální vyšší napínáky. Některé disponují i háčkem, za který lze kozačky zavěsit na štendr do skříně. Jinak je vhodné kozačky uložit do krabice.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pedag, napínák do bot zvaný kopyto, 380 Kč, prodává Zalando. Kazar, napínák na kozačky, 490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Wenko, sada 2 úložných boxů na kozačky, 299 Kč, prodává Bonami. Ikea, box na boty, 4 ks za 299 KčFoto: Archiv firem

Péřovky nevakuujte

Oblečení uskladňujte také podle druhu materiálu. Proto si pořiďte různé úložné boxy. Ty s víkem sice zaberou o něco více prostoru, ale zase je můžete dát klidně do sklepa či na půdu. „Osobně preferuji uložit oblečení do papírových krabic. Z vlastní zkušenosti se mi potvrdilo, že tady oblečení víc dýchá než v plastové krabici a i moly se mu víc vyhýbají. A aby vám oblečení po půl roce nevonělo po papíru, přidejte cedrové kuličky, pytlík s levandulí nebo jako moje maminka oblíbené mýdlo,“ radí stylistka Martina Jankech Sochová.

V drogeriích také seženete i ochranný přípravek na odvedení případné vlhkosti. Nejsnadněji pak zazimujete nemačkavé kusy oblečení. Ponožky, trika, mikiny i pyžama lze dát do vakuových pytlů, které odsátím vzduchu ubydou až o třetinu.

„V žádném případě ale nevakuujte sportovní či péřové bundy. Jejich výplň by se poničila. Je lepší je naimpregnovat speciálním prostředkem na peří, který zakoupíte v outdorových obchodech, a zavěsit na ramínka do skříně. Opakem jsou vlněné kabáty či svetry. Ty by se mohly při půlročním pobytu na ramínku vytahat a nenávratně tak ztratit tvar, raději je uchovávejte ve vodorovné poloze,“ doporučuje Mária Padová s tím, že nejcitlivější druhy materiálů, ze kterých jsou šity třeba plesové šaty, skladujte odděleně, nejlépe ve velkých vacích k tomu určených.

Reklama

Načítám