Hlavní obsah

Vyrobeno v Česku: Zimní termoprádlo i hřejivé sukně na hory!

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se na hory a vaše funkční termoprádlo už dosloužilo? Pořiďte si nové u českých značek. Jejich kvalita vydrží dlouho a je opravdu z čeho vybírat! Představujeme vám šest firem.

Článek

Ať už na procházku do přírody, nebo na aktivní sportování na horách – v obou případech se vám bude hodit jak pořádné termoprádlo, tak i kvalitní zimní doplňky. Například zateplené sukně představují ideální dámskou vrstvu navíc k ochraně choulostivých míst.

Přestavíme vám výrobky českých firem, které často založili aktivní sportovci nedlouho po roce 1989, kdy u nás žádné funkční prádlo nebylo k dostání. Dneska si už můžete vybírat.

Funkční prádlo Moira

Hledáte pohodlné a příjemné prádlo pod lyžařské oblečení? Pak sáhněte po vlně merino. Využívá ji i česká značka Moira, která má již třicetiletou tradici. Založil ji sportovec a horolezec Mario Vlček s vizí, že bude po sametové revoluci vyrábět prádlo pro výkonnostní sportovce. A to se mu také povedlo: v roce 1992 uvedla jeho firma na trh 100% polypropylenové prádlo, první v republice, a nechala si patentovat vlastní vlákno Moira TG 900.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Triko s dlouhým rukávem z merina, 1649 Kč. Bezešvé triko s dlouhým rukávem a kapucí z merina a lycry, 1890 Kč. Oba kusy MoiraFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Zateplená a větruvzdorná vesta 2099 Kč a sukně 1899 Kč. Termoprádlo z vlny merino, rolák se zipem 1899 Kč, spodky 1349 Kč. Vše MoiraFoto: Archiv firmy

Mill s rodinnou tradicí

K českým rodinným firmám patří i Mill. Její zakladatel Pavel Mlýnek má k horám velmi kladný vztah, mezi jeho vášně patří vysokohorská turistika, snowboarding i paragliding – a to ho přivedlo k funkčnímu oblečení. Dokonce počátkem 90. let prodal svůj padák, aby mohl koupit první šicí stroj. Spodní prádlo dnes vyrábí firma s pětadvacetiletou zkušeností hlavně z vlny merino a bambusové viskózy.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Rychleschnoucí triko s dlouhým rukávem, 590 Kč. Merinové triko s krátkým rukávem, 1090 Kč. Oba kusy MillFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Funkční spodky, 490 Kč. Nohavičkové antibakteriální boxerky, 320 Kč. Oba kusy MillFoto: Archiv firmy

Štít jménem Kilpi

Česká značka outdoorového oblečení a funkčního prádla se zaměřuje především na ochranu před mrazem a zimou, a proto její název znamená ve finštině štít. Oblečení tvoří od roku 2012 a testuje ho v náročných podmínkách na sportovcích, aby se pak uživatelé nemuseli bát ani velkých mrazů. Kromě vlny merina má i vlastní patentovaný materiál Siberium, který poskytuje speciální ochranu při nepříznivém počasí a užívá se především při šití bund.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Rolák s dlouhým rukávem, 1199 Kč. Hřejivý rolák z merina, 1599 Kč. Oba kusy KilpiFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Zateplená sukně, 1399 Kč. Termokalhoty z merina, 1399 Kč. Oba kusy KilpiFoto: Archiv firmy

Šetrný Progress

Dalším sportovním nadšencem, který se vrhl výrobu funkčního prádla, je Zdeněk Zunt. Než se osamostatnil a založil v roce 2003 firmu Progress Sportswear, načerpal dost zkušeností od rodičů, kteří pracovali ve vyhlášené písecké textilce Jitex. Nyní jeho firma šije zimní prádlo i doplňky stále v Písku a částečně i v zahraničí. Kromě merina a bambusového vlákna využívá i speciální viskózové vlákno Cocarber, k jehož výrobě se používají recyklované zbytky kávy. Je to metoda šetrná k životnímu prostředí a díky obsahu kávy má materiál antibakteriální vlastnosti a neutralizuje pachy.

Foto: Archiv firmy

Merinové triko s dlouhým rukávem v šedé a vínové barvě s různým motivem, 1274 Kč. Obě trička ProgressFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Zimní elastické zateplené kalhoty, 1199 Kč. Funkční spodky, 674 Kč. Oba modely ProgressFoto: Archiv firmy

Merino od Kamy

Další rodinná firma, která je známá úpletovým zbožím z merina, vyrábí pod značkou Kama. Vše začalo domácím pletením čepic – na mateřské je tvořila Mahulena Pertlová a přidala se k ní její sestra Kateřina. Dnes firma exportuje zboží do 27 zemí světa a pracuje výhradně s nejkvalitnějšími ekologicky certifikovanými materiály.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Merinové triko s dlouhým rukávem, 1990 Kč. Triko z merina s krátkým rukávem, 1490 Kč. Vše KamaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Pletená sukně z vlny merino, 2090 Kč. Pletená sukně s membránou Gore-Tex, 3290 Kč. Vše KamaFoto: Archiv firmy

Zlínský Sensor

Mezi známé tuzemské výrobce funkčního prádla patří také značka Sensor, kterou v roce 1999 založil Milan Jurka. Mezi jeho koníčky patří hory a cyklistika a firma šije od začátku své zboží v Bystřici pod Hostýnem ve Zlínském kraji. Jako první získala licenci americké firmy DuPont na termoprádlo Coolmax a první zavedla ploché švy do celé kolekce. Najdete u ní příjemné výrobky z merina i rychleschnoucí spodní prádlo v různých barvách a vzorech.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Merino triko s potiskem, 1695 Kč. Merino tričko s potiskem, 1495 Kč. Oba kusy SensorFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Merinový overal na zip, 1996 Kč. Rychleschnoucí set sportovního spodního prádla, 808 Kč. Vše SensorFoto: Archiv firmy

Nejezdíte na hory? Neodbývejte se a pořiďte si nezateplenou originální sukni od českých značek a návrhářek.

Reklama

Načítám