Hlavní obsah

Jak správně impregnovat boty a oblečení? Nespěchejte a perte

Foto: Jakub Ustrzycki, Shutterstock.com

Foto: Jakub Ustrzycki, Shutterstock.com

Reklama

Jak ochránit boty a oblečení před promočením, ale třeba i před zašpiněním nebo pachy? Tohle všechno zvládne kvalitní impregnace. Věděli byste, jak a čím ji správně provést?

Článek

Většina prodejců bot vám při nákupu hned nabídne i nějaký přípravek na impregnaci. Už jste si ho někdy přikoupili a vyzkoušeli? Jestli ne, řekneme vám, proč to příště udělat.

Co dovede impregnace?

Impregnace je ochrana materiálů před nasáknutím vodou. Nepleťte si to ale s nepromokavostí, tu vám žádná impregnace nezajistí. Impregnovat můžete v podstatě všechny materiály. „Možná překvapivě i nepromokavé oblečení nebo boty, a to právě proto, aby zůstaly déle nepromokavé a současně dokázaly dýchat a zbytečně jste se v nich nepotili,“ vysvětluje Jakub Šafr z e-shopu Hanibal.

Jakou impregnaci vybrat

Odborníci doporučují, abyste si koupili takovou impregnaci, která bude nejlépe vyhovovat druhu materiálu, na který ji chcete nanést. Impregnační přípravky se vyrábějí buď univerzální – čili na boty, oblečení, ale klidně i potahy sedaček, nebo specializované, u kterých se musíte řídit tím, co je na obalu.

Základní rozdělení je, že textil je nejlepší impregnací postříkat, kdežto do kůže se spíš vtírá. Jaké jsou další rozdíly?

Textilní povrchy – na ty je lepší impregnace ve spreji či rozprašovači. „Mezi moderní prostředky patří ty na principu nanotechnologie. Neovlivňují prodyšnost, barvu, ani pružnost materiálu a mají vyšší a delší ochranu než vosk,“ říká Jan Beránek z firmy Inproducts. Nanotechnologie se již několik let běžně používá v přípravcích na úklid. Impregnovat můžete ale i společenské obleky a šaty, které tak ochráníte třeba před pachy nebo rozlitým vínem.

Hladká kůže – na tu se hodí kombinace vosku a přípravku na bázi nanotechnologie – vosk se postará o výživu a lehce odpuzuje vodu, nanotechnologie ochrání i proti soli a nečistotám. Lze koupit přípravky, které tyto dvě složky kombinují. „Jestliže je kůže dost silná, tedy alespoň 2,5 mm, a důkladně ji navoskujete, je do jisté míry nepromokavá,“ dodává Jakub Šafr.

Broušená kůže (velur, semiš) – vyberte sprej či rozprašovač nebo speciální roztoky. „Doporučuji vybrat přípravek, který uvádí, že kůži chrání proti popraskání a vysychání. Na trhu jsou produkty, které umožňují impregnovat i vlhkou obuv,“ říká Jakub Šafr.

Nepromokavé materiály – mají několik vrstev, ta svrchní vrstva je z materiálu, který se stará o prodyšnost a může nasáknout vodu. Vodou nasáklý materiál ale ztrácí schopnost dýchat a propouštět, takže se v oblečení začnete potit. Právě proto byste ho měli ošetřit impregnací ve formě spreje, rozprašovače nebo roztoku. „Pozor na přípravky se silikonem. Ten omezí prodyšnost,“ varuje Jakub Šafr.

Foto: Eviart, Shutterstock.com

Vyberte tu správnou impregnaci a pak už ji neměňte, materiál by trpělFoto: Eviart, Shutterstock.com

Chyby při impregnaci

Vyzkoušeli jste impregnovat boty nebo oblečení, ale výsledek vás zklamal? Možná je to tím, že jste udělali některou z nejčastějších chyb. Co příště udělat lépe?

Čtěte návod a nespěchejte. „Je důležité se držet doporučeného postupu, dát si práci s rovnoměrným nanesením, ale také dát impregnaci potřebný čas působit na vlákna. To je zásadní u nanočástic, které na to potřebují 24 hodin,“ upozorňuje Jan Beránek.

Nestřídejte druhy. Impregnaci je zapotřebí po nějakém čase nebo po vyprání opakovat, ale je důležité použít stejný přípravek. „Míchání různých impregnací s různým složením může způsobit, že ochrana nefunguje,“ varuje Jan Beránek.

Vyčistěte povrch. To co impregnujete, by mělo být čisté a suché. V případě nanášení vosku na kůži je lepší, když je kůže trochu zahřátá fénem.

Perte oblečení. Impregnované, ale i nepromokavé oblečení je nutné občas vyprat. Nebojte se, že přijde o vlastnosti, pro které jste si ho koupili. Naopak je může poškodit, pokud je neperete a necháte je propocené a špinavé (víte, jak správně prát ručníky?).

„Zásadní je, abyste používali správné prací prostředky. Například na funkční oblečení nepoužívejte přípravky 2v1, protože tím narušíte schopnost materiálu transportovat vlhkost od těla,“ varuje Jakub Šafr. Zajímavostí je, že některé impregnace lze obnovit přežehlením oděvu.

Impregnace na trhu

Uvažujete o nákupu přípravku na impregnaci? Máme pro vás pár tipů:

Foto: Archiv firem

Zleva: Inproduct Impregnace, na principu nanotechnologie, rozprašovač, na obuv z textilu, semiše i membránových materiálů, chrání až na 3 měsíce, v e-shopu Inproduct 400 ml za 519 Kč. Nikwax impregnace na veškerou kombinovanou obuv, houbičkový aplikátor, v e-shopu Outdoorstuff 125 ml za 179 Kč. Fibertec Leather Guard Eco, výživa a impregnace pro hladkou i drsnou kůži i membránovou obuv, kombinace silikonu a vosku, aplikátor s houbičkou, v e-shopu Hanibal 100 ml za 229 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nugget Impregnace na oděv, chrání před promočením a nemění prodyšnost, i pro membránový textil, v e-shopu Nugget 200 ml za 210 Kč. Nano ochrana textilu Alori, sprej, proti vlhkosti i zašpinění, v e-shopu Alori 500 ml za 489 Kč. Sprej na kožené bundy Shoeboy´s Leather Wax spray, impregnační sprej na výrobky z hladké kůže, v e-shopu Krém na boty 200 ml za 239 KčFoto: Archiv firem

Umíte správně ošetřovat obuv? A víte, že tyhle boty můžete vyprat v pračce? 

Reklama

Načítám