Hlavní obsah

Jak si protřídit na podzim šatník? Poradí Královny pořádku!

Foto: O domovē

Foto: O domovē

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je ideální období, kdy je čas probrat šatník a protřídit domácnost. Navíc přitom uklidíte před Vánocemi a vaše skříně a poličky vám poděkují. Pokud ale s pořádkem bojujete a nevíte, kde začít, pozvěte si domů Lucii Kocman a Pavlínu Štefanovou. Anebo se řiďte jejich radami.

Článek

Uspořádání dámské šatny či skříně by se mělo řídit určitými pravidly – je šikovné a praktické, když je v nich řád. Někdy je ale těžké udržet či nastavit pořádek, který vám vyhovuje. Proto jsme se obrátili na odbornice. Lucie Kocman (38) a Pavlína Štefanová (38) se v třídění a budování (nejen) šatníku opravdu vyznají. Společný projekt O domovē rozjely v době pandemie, kdy měla spousta lidí na úklid čas, a dnes mají dokonce svůj pořad Královny pořádku – najdete tam celou řadu užitečných rad, jak si zútulnit a uspořádat domov.

Jak často je dobré třídit šatník?

Lucie: Ideálně s každou změnou sezony, pravidelně dvakrát ročně. Na třídění šatníku je ale správný čas kdykoliv. Se změnou práce, partnera, životního stylu… Průvan ve skříni udělá s každou ženou divy. Z vlastní zkušenosti, kdy jsem takové zemětřesení někdy před deseti lety se stylistkou zažila, říkám, že je to život měnící zkušenost. A tohle vlastně stálo na počátku našeho projektu.

Kde by se mělo podle vás začít?

Pavlína: Dopřejte si čas a prostor. Opravdu všechno oblečení, včetně spodního prádla, doplňků, bot či kabelek vytáhněte ze všech částí vašeho domova. Každou jednotlivou věc vezměte do rukou a případně vyzkoušejte. Pak si položte zásadní otázky: Chci tohle ještě nosit? Chci tohle nosit doma? Umím tento kousek s něčím zkombinovat? Je mi materiál příjemný?

Lucie: Věci rozdělte na čtyři sekce: ponechat, prodat, darovat, vyhodit. Do skříně vracejte jen to, v čem si sama sebe umíte představit a co opravdu budete nosit. Obnošené, zničené a vytahané věci si nenechávejte ani na doma. Opravdu chcete před těmi, které máte nejraději, chodit takto oblečená? Některé návyky je potřeba přehodnotit. Učíme tím i děti. I doma by měl být člověk hezky oblečený.

Co by v šatníku na podzim a zimu rozhodně nemělo chybět a co z něj naopak vyřadit?

Lucie: Na zimu je dobré investovat do kvalitního svetru. Zkuste místo deseti akrylových pořídit jeden z jemné kašmírové – nebo na údržbu jednodušší merino – vlny. Klasický střih s kulatým výstřihem vám vydrží při správné péči klidně i deset let. Letos se opět vrací kardigany, ale ne každému tento střih sluší. Další stálicí v dámském šatníku je kabát – klasičtější střih s klopami a na knoflík vám vydrží mnoho sezon. Opět věnujte pozornost materiálu. Měl by mít převážnou část složení z přírodních materiálů, i tady platí kašmír nadevše. Vizuálně působí tence, ale termoregulační vlastnosti vlny jsou zcela někde jinde než u běžného polyesteru.

Pavlína: Vyřaďte určitě vše, co má žmolíčky, zažloutlé podpaží či límeček, trička, která nedrží tvar. Musíte být nekompromisní, což my při návštěvách domácností být umíme.

Foto: O domovē

Optimalizace šatníku má svá pravidla. Lucie a Pavlína poradí, jak na toFoto: O domovē

A kam s doplňky – třeba s klobouky, šálami, rukavicemi…?

Pavlína: Najděte jim místo: šálám a šátkům svědčí balíčkové vertikální skládání do šuplíku, kde mohou odpočívat společně s rukavicemi. Klobouky potřebují prostor, ideálně také podporu (vycpávku), aby držely tvar. Nejlepší prostor ve skříni je v horní polici nad šaty. Obecně ukládáme oděvy tak, jak je na postavě nosíme. Klobouky nahoru, spodní prádlo na střed, boty dolů.

Jakým způsobem dokážete klientkám pomoci, když si nevědí rady?

Lucie: Spousta žen má ohromné množství oblečení, které sbírají i desítky let, každý kus sám o sobě je vlastně „ještě dobrý“, ale dohromady to nehraje a žena každé ráno stojí před narvanou skříní a neví, co na sebe. Jsou z toho nervózní, nespokojené samy se sebou. Samy sobě se nelíbí. Proto se snažíme klientky motivovat k udržitelnému šatníku. Dát jim inspiraci na pilíře, kterými svůj stávající šatník propojí.

Takže nemusí podle vás nakoupit hned všechno znovu?

Lucie: To v žádném případě! Doplňovat lze postupně i několik let. Některé kousky nejdou uspěchat. Pomůžeme se na jejich šatník podívat s nadhledem nejlepší kamarádky, co má vkus a nezávidí. Také doporučíme, popřípadě koupíme, šikovné vychytávky v podobě přihrádek, speciálních ramínek, ale i krabiček na různé drobnosti, kam klientky naučíme věci skládat. Šatník je záležitost na celý den, mnohdy i na dva.

Foto: O domovē

Přechodné období mezi létem a podzimem nabízí skvělou příležitost, kdy ve skříni nebo v šatně udělat pořádný úklid. A když se ví, jak na to, je to nakonec velká radostFoto: O domovē

Jaký je podle vás největší nešvar českých skříní?

Lucie: Určitě je to sběr oblečení po dobu dekád. Opravdu chcete nosit bokovky ze střední? Ženy také skladují řadu kousků s označením „do těch zhubnu“… Pokud vám váha kolísá, nechte si pouze věci o velikost větší a menší. Příliš mnoho věcí, do kterých se snažíte vtěsnat, vás stresuje. Pryč s tím.

A jaká je cena za refresh šatníku?

Pavlína: Organizace se pohybuje někde mezi šesti až osmi tisíc korun podle času stráveného s klientem.

Radíte také s organizací interiéru. Je jednodušší uspořádat někomu kuchyň a koupelnu, nebo spíš šatnu?

Lucie: Šatníky jsou má doména a těmi to všechno začalo. Jenže když přijdeme k někomu domů na šatník, většinou to u něj nezůstane. Devadesát procent našich klientek tvoří matky, kterým umíme dát do pořádku i kuchyň nebo dětský pokoj.

Pavlína: Interiéry jsou společná vášeň nás obou, ale já jsem na mateřské rozjela podnikání v oblasti home stagingu a interiérové fotografie. A tak jsme spojily síly v jeden projekt. Interiéry jsou náročnější fyzicky, protože kolikrát taháme a přemisťujeme nábytek, v kuchyních lezeme několikrát na štafle, takže to máme tak trochu i místo tréninku ve fitku.

Foto: O domovē

Královny pořádku poradí, co si nechat či pořídit i jak vše co nejúčelněji uspořádatFoto: O domovē

Takže se skvěle doplňujete.

Pavlína: Známe se 14 let – pracovaly jsme spolu v kosmetickém korporátu. Pak jsme odešly, pořídily si děti a nakonec mě Lucie pozvala na schůzku a vysypala na mě svůj nápad. Říkala, že začneme blogem, zkusíme napsat knihu a že nám to zabere maximálně dva dny v týdnu. A dnes máme plné ruce práce.

Lucie: Díky práci jsem měla možnost být součástí pařížských fashion weeků či italských designových salonů. Moc jsem si ale přála tvořit něco od začátku. Pavlínu jsem obdivovala – interiéry, design, focení, to byla moje vášeň. Když jsme se potkaly, vlastně jsem vyzvídala co a jak. Pája mě motivovala a radila mi. V té době jsem měla v hlavě projekt s šatníky, ale nebyla energie a asi ani ten správný čas. Pořád jsem někomu radila s garderobou, a přitom jsme vždycky přestěhovaly obývák a vymysleli úložné prostory. Celé to vlastně vznikalo řadu let.

Radíte se také s odborníky?

Pavlína: Ano, své postupy konzultujeme s odborníky, ať už se specializují na řemesla, nebo lidské duše. V zádech tak máme truhláře, architekty, ale i psychoterapeuty či pedagogy, abychom si byly jisté, že to, co klientům radíme, má i odborný základ.

A co doma, dokážou vaše děti udržet pořádek? 

Pavlína: Já mám tři děti a Lucka dvě. Každé je trochu jiné, ale samozřejmě je vedeme k tomu, aby i jejich pokojíčky měly nějaký řád. Zrovna nedávno se syn pohádal s kamarádem ze školky, který u nás byl na návštěvě, a nutil ho srovnat autíčka podle barev. Nejstarší dcera ale občas vzdoruje a má na stole osobitý chaos. Ale jinak si troufám říct, že naše domovy mají systém a řád, který je tam doufejme znát.

Lucie: Já jsem zase už půl roku v procesu stěhování do nového domova, který se buduje podle našich principů, přesto s mnoha kompromisy. Každý den je tak výzva.

Reklama

Načítám