Hlavní obsah

Pivní chleba

Hodnocení:
(115)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Dnešní tip na domácí pečivo voní pivem a smaženou cibulkou. Tu si můžete dozlatova orestovat doma nejlépe na sádle, nebo použít kupovanou. Recept je jednoduchý, tak se do něj pusťte a oslňte rodinu křupavou pochoutkou.

Ingredience pro:
1 chléb
  • 420 g chlebové pšeničné mouky
  • 300 ml světlého piva
  • 1.5 lžičky soli
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky lněných semínek
  • 1 vrchovatá lžíce smažené cibulky
  • 2 špetky drceného kmínu
  • 1 lžička sádla
Článek

Postup

Krok 1: V zadělávací míse rozdrobte droždí a utřete ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička.

Krok 2: K ní přidejte chlebovou mouku, ohřáté světlé pivo a sůl. Hnětením zadělejte těsto. Asi po pěti minutách hnětení přidejte lněná semínka, drcený kmín a smaženou cibulku. Hnětením je zapracujte do těsta.

Krok 3: Zadělané těsto dejte kynout na cca 60 minut na teplé místo. Po této době z těsta vytvořte šišku a přendejte ji do sádlem vymazané formy na chlebíček. Chléb opět nechte kynout 30 minut.

Krok 4: Mezitím horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 stupňů. Na dno trouby položte litinový hrnec s vodou, aby se vytvořila pára.

Krok 5: Nakynutý chléb dejte péct na cca 2030 minut. Hotový nechte asi 5 minut ve formě a pak ho vyklopte vychladnout na drátěnou mřížku. 

Foto: Svatava Vašková

Na krájení chleba ráda použivám bambusový nůž na pečivo

ynezorPumanzeSaNyknalC
17. 2. 2021

Reklama

Sdílejte článek