Hlavní obsah

Pivní hrnková vánočka

Hodnocení:
(61)
Foto: Velkopopovický Kozel
Doba přípravy
1 hodina 40 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
střední

Jak obměnit klasickou vánočku? Třeba pivem. Upečte pro vaše blízké hrnkovou pivní vánočku, bude nadšená.

Ingredience pro:
1 vánočka
Na vánočku potřebujete:
  • 1 hrnek černého piva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0.3 hrnku cukru moučka
  • 0.3 kostky másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 1/2 hrnku plátkovaných mandlí
  • 2 žloutky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 lžic mléka
Na dokončení potřebujete:
  • 5 lžic černého piva
  • 1 lžička moučkového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Droždí rozpusťte se lžičkou cukru a vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.

Krok 2: V míse utřete změklé máslo s cukrem a žloutky, přidejte mouku se solí, přilijte kvásek, vlažné pivo a vše zlehka promíchejte.

Krok 3: Ve chvíli, kdy se směs začne spojovat, přimíchejte rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí.

Krok 4: Nakonec vše rukama spojte v jednolité těsto. To překryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.

Krok 5: Vykynuté těsto rozdělte na devět stejně velkých dílů.

Krok 6: Ty rozválejte na prameny dlouhé asi 30 centimetrů. Návod, jak uplést třípatrovou vánočku, najdete v článku Upečte letos dokonalou vánočku.

Krok 7: Hotovou vánočku potřete pivem rozmíchaným se lžičkou moučkového cukru, posypejte zbytkem mandlí, a nechte ještě asi 30 minut kynout.

Krok 8: Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia, vánočku propíchněte na dvou místech kolmo špejlí, aby se nesesunula, a dejte ji péct.

Krok 9:  Když těsto začne po asi 15 minutách zlátnout, stáhněte teplotu na 165 stupňů Celsia a pečte dalších asi 40 minut.

A co vy, už máte všechno napečeno? Pokud ještě tápete, máme tipy třeba na hned měkké perníčky nebo cukroví na poslední chvíli.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama