Hlavní obsah

Na poslední chvíli: Cukroví i skvělá pivní vánočka

Foto: Thinkstock

Tyhle tipy vám zachrání vánoční stůl

Na pečení nebyl dosud čas nebo přemýšlíte nad tím, jakým druhem letos ještě vaši sbírku doplnit? Máme pro vás pár tipů na cukroví na poslední chvíli, při jehož pečení se zaručeně naladíte na vánoční vlnu. Jako bonus pro vás máme i recept na pivní vánočku!

Článek

Letos vám Michal v seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz spolu s vámi, našimi čtenářkami, ukázal 25 receptů na originální nápady na cukroví. Vybírat tedy můžete z nich nebo z našich dnešních tipů!

Malinové makronky s bílou čokoládou

Potřebujete: 130 g moučkového cukru, 110 g jemně namletých mandlí, 2 bílky, 65 g cukru krupice, 4–5 kapek růžového barviva nebo lžíci malinového likéru či griotky. Na náplň si nachystejte 50 ml 35% šlehačky, 100 g bílé čokolády a 45 g kvalitního malinového džemu.

Foto: džemy Schwartau

Malinové makronky vypadají i chutnají úžasně

Postup: Nejprve smíchejte moučkový cukr s mandlovou moučkou a směs nasypte stranou do velké mísy. Bílky vyšlehejte spolu s krupicovým cukrem v tuhý sníh. Nakonec přimíchejte také barvivo nebo trochu likéru a pomalu vše vmíchejte do směsi moučkového cukru a mandlové moučky. Hotové těsto vložte do plnicího sáčku a na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru asi 3 centimetry. Ta pak nechte asi 4 hodiny schnout. Vyschlá kolečka pečte v troubě vyhřáté na 140 stupňů Celsia asi 10–12 minut. Hotové makronky nechte vychladnout, a teprve potom je sundejte z papíru.

Než makronky vyschnou, připravte si náplň. Krátce povařte smetanu, a pak v ní za stálého míchání rozpusťte čokoládu. Krém nechte úplně zchladnout, a nakonec do něj vmíchejte kvalitní malinovou marmeládu s kousky ovoce. Hotovou náplní namažte polovinu makronek a druhou polovinu přiklopte jako klasické slepované cukroví. Ideální je péct je tak dva dny před Vánoci, aby příliš nevyschly!

Zdravé cukroví: Müsli placičky s džemem

Potřebujete: 3 hrnky müsli, 1/2 hrnku hladké mouky (můžete klidně použít špaldovou!), 100 g rozpuštěného zchladlého másla, 1/3 hrnku medu, 1 vejce a 2 lžíce marmelády podle chuti.

Foto: džemy Schwartau

Z müsli se dá připravit chutné a rychlé cukroví

Postup: Máslo utřete s medem a vajíčkem, přidejte mouku a müsli a ze všeho vypracujte jednolité těsto. Na plech položte list pečicího papíru a na něj lžící klaďte hrudky z těsta, které vždy trochu rozplácněte. Do každé hrudky pak udělejte důlek, a ten naplňte libovolnou marmeládou. Takto vytvořené cukroví pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia dozlatova.

Brusinkové pracny s pivem

Potřebujete: 150 ml černého piva, 125 g sušených, nahrubo pokrájených brusinek, 250 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g hnědého (nerafinovaného nebo třtinového) cukru, 2 žloutky, 65 g másla, 1/3 lžičky kypřícího prášku, 100 g mletých vlašských ořechů, špetku soli, citronovou kůru, 1/3 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky skořice, špetku mletého badyánu, 1/3 lžičky mletého zázvoru a moučkový cukr na obalení.

Foto: Velkopopovický Kozel

Kombinace brusinek a černého piva je překvapivě dobrá

Postup: Do rendlíku nalijte pivo, přidejte hnědý cukr, brusinky a vařte zhruba 10 minut. Směs pak odstavte a nechte zchladnout. V míse utřete máslo se žloutky a vanilkovým cukrem, přidejte mouku prosátou s kypřicím práškem, citronovou kůrou a kořením a nakonec přidejte i brusinky s pivem. Ze směsi vypracujte hladké těsto, zbylé pivo dolévejte postupně a podle typu mouky nemusíte použít všechno, aby těsto nebylo příliš řídké. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte hodinu odpočinout v lednici. Ztuhlé těsto namačkejte do formiček na pracny a pečte při 170 stupních Celsia asi 8 minut. Hotové pracny ihned vyklepněte a zlehka obalte v moučkovém cukru.

Čokoládové sušenky

Potřebujete: 150 g másla, 1/2 hrnku cukru, 1 a 1/2 šálku polohrubé mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, 1–2 lžíce kakaa, špetku soli, 2 lžíce mléka, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu, velkou hrst nasekaných lískových oříšků, meruňkový a pomerančový džem (od každého asi 1 lžíci).

Foto: džemy Schwartau

Čokoládové sušenky příliš času nezaberou

Postup: Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do hladké pěny a do směsi postupně přidejte mléko a oříšky a nakonec vmíchejte i mouku prosátou se sodou a kakaem. Z těsta pak vytvarujte kuličky, které klaďte s dostatečným rozestupem vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem. Kuličky lehce rozplácněte, udělejte doprostřed důlek, a ten naplňte jednou z marmelád. Nakonec cukroví vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 10–15 minut. Podle chuti můžete místo oříšků přidat rozinky, kousky čokolády nebo skořici, skvěle chutnají také dozdobené karamelovým topinkem (ten koupíte běžně v obchodech).

Bonus na konec: Hrnková pivní vánočka

Na 1 vánočku potřebujete: 1 hrnek černého piva, 1 hrnek hladké mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/3 kostky másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 hrnku rozinek, 1/2 hrnku kandovaného ovoce, 1/2 hrnku mandlových plátků, 2 žloutky, 1/2 kostky (20 g) droždí, 5 lžic mléka, 5 lžic černého piva a 1 lžičku moučkového cukru na potření.

Foto: Velkopopovický Kozel

Vánočka nesmí na stole chybět

Postup: Droždí rozpusťte se lžičkou cukru a vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek. V míse utřete změklé máslo s cukrem a žloutky, přidejte mouku se solí, přilijte kvásek, vlažné pivo a vše zlehka promíchejte. Ve chvíli, kdy se směs začne spojovat, přimíchejte rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí. Nakonec vše rukama spojte v jednolité těsto. To překryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.

Vykynuté těsto rozdělte na devět stejně velkých dílů. Ty rozválejte na prameny dlouhé asi 30 centimetrů. Návod, jak uplést třípatrovou vánočku, najdete v článku Upečte letos dokonalou vánočku. Hotovou vánočku potřete pivem rozmíchaným se lžičkou moučkového cukru, posypejte zbytkem mandlí, a nechte ještě asi 30 minut kynout.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia, vánočku propíchněte na dvou místech kolmo špejlí, aby se nesesunula a dejte ji péct. Když těsto začne po asi 15 minutách zlátnout, stáhněte teplotu na 165 stupňů Celsia a pečte dalších asi 40 minut.

A co vy? Už máte všechno napečeno, nebo teprve sbíráte odvahu a čas aspoň na jeden druh cukroví? A jaké to bude?

ynezorPumanzeSaNyknalC