Hlavní obsah

Plané neštovice už se léčí jinak. Tekutý pudr je pasé

Foto: MT PhotoLife, Shutterstock.com

Foto: MT PhotoLife, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemoc, kterou maminky cíleně nechávají nakazit své děti od vrstevníků, aby to měly takzvaně za sebou – to jsou plané neštovice. Jejich prodělání přináší doživotní imunitu, spící virus vás ale může v jiné formě potrápit i po letech.

Článek

Plané neštovice patří k nemocem, které lépe snášejí děti než dospělí. Nejhladší průběh mají ty do deseti let. Nejste si jistí, jestli jste neštovice prodělali? Zeptejte se rodičů, protože nejzávažnější je nemoc v dospělosti, kdy přichází s vysokými horečkami, zimnicí a někdy i s průjmy a zvracením.

Puchýřků můžou být stovky

Onemocnění způsobuje virus Varicella zoster. Agresivně se přenáší vzduchem i přímým kontaktem, nakažlivost dosahuje až 90 procent. Ošidné je, že se infekce nejvíce šíří v době, kdy o ní nemocný neví, přesněji dva až tři dny před výsevem puchýřků. Ty vyskakují dva až tři týdny od nakažení.

Děti od tří do deseti let, mezi nimiž neštovice kolují nejvíce, je zpravidla zvládají dobře. Obvykle se přidá jen teplota, únava nebo pobolívání hlavy těsně před výsevem pupínků, který začíná na hlavě a šíří se přes trup na končetiny. Objevují se i v ústech, na víčkách, spojivkách či genitáliích.

Výsev puchýřků naplněných čirou tekutinou trvá až týden. Nelekejte se, když se jich nezvládáte dopočítat. Někomu se na kůži objeví pár desítek neštovic, jiné dítě se obsype stovkami.

Léčbu lze popohnat

Když se dítě s neštovicemi potká v létě, jako by uzdravení trvalo věčně, protože slunné dny trávíte doma. Tři týdny, než vyschne poslední puchýřek, a ještě měsíc po jejich zhojení nesmí dítě na slunce, aby mu na kůži nezůstaly pigmentové skvrny.

Rozhodně by se neměl nemocný koupat ve vaně, jen rychle osprchovat. A pozor, aby se do jeho ručníku neotíral nikdo další. Z oblečení preferujte volné bavlněné kousky – jsou prodyšné a nedráždí.

Zapomeňte na tekutý pudr, kůže pod ním nedýchá a pomaleji se uzdravuje. V lékárně místo toho seženete vysušující sprej nebo tea tree oil, díky němuž se dříve vytvoří strupy. Ty pak promazávejte zinkovou mastí. Novou kůži po odloupnutí stroupků zvláčňuje například Bepanthen nebo speciální olejíčky proti vzniku jizev.

Foto: MemoryMan, Shutterstock.com

Důležité je si puchýřky neškrábat, aby vám po nich nezůstaly jizvičkyFoto: MemoryMan, Shutterstock.com

Jak se zbavit svědění

Na planých neštovicích je nejotravnější svědění. Když je urputné, nejlépe pomohou antihistaminika. Uleví také chladivá pěna nebo bylinné masti a gely s měsíčkem lékařským a heřmánkem.

Drbání je tabu. Nejčastější komplikací neštovic jsou totiž stafylokokové a streptokokové kožní infekce  z nečistot zanesených do puchýřku. Problém signalizují horké zarudlé boláky. Batolatům drbání nerozmluvíte, udržujte jim proto co nejkratší nehty.

Kdy jít k lékaři

Většinou stačí klid a domácí léčba. Pokud se ale neštovicemi nakazí miminko mladší než půl roku, jděte s ním hned k pediatrovi. Stejně tak s ním konzultujte zanícené boláky či horečku nad 39 °C. Při podezření na poruchu nervového systému, která se projevuje zvracením, ztrátou rovnováhy nebo křečemi, jeďte na pohotovost.

Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Plané neštovice mají nejklidnější průběh u dětí 3–10 let. Pro kojence je to nebezpečná nemocFoto: andriano.cz, Shutterstock.com

Pásový opar a těhotenství

Plané neštovice jsou obávaným strašákem těhotných žen. Zvlášť v první půlce těhotenství a měsíc před termínem porodu jsou pro dítě velmi nebezpečné. Virus způsobuje vývojové vady plodu či potrat, u novorozenců hrozí napadení vnitřních orgánů, včetně nervového systému.

Když se řekne pásový opar, málokdo za ním hledá plané neštovice. Jenže po jejich prodělání zůstává v těle spící virus. Stres či oslabená imunita ho může aktivovat právě v podobě pásového oparu.

Víte, které celebrity žijí s vážnou nemocí? Řekli byste, že je to na nich vidět? 

Reklama

Načítám