Hlavní obsah

Pásový opar: Kdy může ohrozit i vás?

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pásový opar nemá s oparem na ústech nic společného, zato zásadně souvisí s dětskými, tedy planými neštovicemi. Pokud jste je měli, a je jedno, že už je to třeba padesát let, může se u vás objevit i mimořádně nepříjemný pásový opar. Komu hrozí a co všechno může způsobit?

Článek

Než se začaly děti očkovat proti neštovicím, patřil pásový opar k běžným chorobám. Stejný původce, který vyvolává plané neštovice (herpes virus varicella-zoster), totiž způsobuje také herpes zoster, tedy pásový opar – velice nepříjemné onemocnění. U koho se objeví a proč?

Co způsobuje pásový opar a proč se objeví

„I když dětské neštovice odezní, tělo se viru už nikdy nezbaví. Dokáže se dlouho nebo i trvale ukrývat v nervových gangliích a míšních kořenech a kdykoli se může aktivovat. Obvykle je to ve chvíli, kdy je organismus oslabený,“ vysvětluje dermatolog profesor Petr Arenberger.

Proč se virus neštovic po letech klidu probere ze spánku, nikdo neví. Pásový opar se může i opakovaně objevit u lidí, kteří plané neštovice prodělali třeba před desítkami let! Přihlásí se bez předchozích komplikací, spouštěčem může být oslabená imunita, nezvyklá námaha a také špatně zvládaný stres.

Komu hrozí?

Pásovým oparem u nás každoročně onemocní okolo 6 500 lidí, ale podle SZÚ je číslo několikanásobně vyšší, protože tato infekce nepodléhá povinnému hlášení. Během života nemoc prodělá až 30 procent lidí, často se jedná o padesátníky a starší ročníky. Příčinou může být klesající schopnost stárnoucího organismu udržet spící virus pod kontrolou.

Foto: Profimedia

Obyčejná viróza oslabí imunitu tak, že budete náchylnější k nejrůznějším nemocemFoto: Profimedia

Příznaky pásového oparu

Název nemoci napovídá, jak se projevuje: výsev puchýřků probíhá podél napadených nervů. Všechno většinou začíná bolestí, zarudnutím a horečkou, později se v místech, kde napadený nerv vybíhá do kůže, objeví v pásu mimořádně bolestivé puchýřky. Postižení se projevuje nejčastěji na břiše, na hrudníku nebo na zádech a v obličeji a jen na jedné straně těla. Zcela výjimečně se objevuje oboustranně, mohou být i silné bolesti bez výsevu puchýřků.

Jak dlouho je infekční

Pásový opar trvá až třicet dní. Vyrážku často provází silná až nesnesitelná záchvatovitá bolest. Přibližně polovina pacientů s pásovým oparem zažívá velkou bolest každý den. Ve vyšším věku bývá průběh závažnější, bolest se objevuje rychleji a trvá déle,“ popisuje dermatoložka Jitka Dobešová z Nemocnice Šternberk.

Herpes zoster je infekční onemocnění a pacient je nakažlivý, dokud jsou puchýře naplněné tekutinou a nezaschnou. Rozhodně by s takovým člověkem neměli přijít do kontaktu novorozenci ani těhotné ženy.

Foto: Profimedia

Pásový opar je velmi bolestivé onemocnění s dlouhou dobou léčbyFoto: Profimedia

Komplikace pásového oparu

Nepříjemnou záludností infekce je postherpetická neuralgie, kdy napadené nervy silně bolí řadu měsíců poté, co puchýřky zmizí. Projeví-li se opar v obličeji v oblasti trojklanného nervu, může mít trvalé následky: těžké záněty v ústech a bolesti zubů. Může způsobit i potíže se sluchem. Problém je i postižení oka: dochází k zánětu rohovky, poškození zraku nebo ochrnutí očního nervu. Občas dojde i k ochrnutí svalů v blízkosti postiženého místa.

Prevence a léčba

Nemoc se léčí virostatiky – podle závažnosti onemocnění v tabletkách nebo infuzemi, ale tělo si musí v zásadě poradit samo. Protože není jasné, proč se u někoho pásový opar objeví a u jiného ne, existuje jediná skutečná prevence: očkování proti planým neštovicím.

Pásový opar

  • Jiný název - Herpes zoster
  • Popis - Infekční choroba, způsobuje ji virus planých neštovic (herpes varicella-zoster), který po prodělaném onemocnění zůstává v organismu a někdy se z neznámých důvodů znovu aktivuje.
  • Příznaky - Výsev puchýřků podél zasaženého nervu, velice silná bolest, svědění, zduřelé uzliny, zhoršený pohyb, může se přidat teplota a celková nevůle.
  • Léčba - Antivirotika, kortikosteroidy, analgetika
  • Statistika - Podle některých odhadů nemoc prodělá až 30 procent lidí.
  • Prevence - Očkování proti planým neštovicím

Potrápit dokáže i opar na rtu či na nose, ten ale s pásovým oparem nemá nic společného.

Reklama

Načítám