Hlavní obsah

Laryngitida vyděsí každého rodiče. Jak ji poznat a léčit?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S laryngitidou, neboli zánětem sliznice hrtanu, se nejvíce setkáváme u dětí. Právě jim, na rozdíl od dospělých, nepříjemně komplikuje dýchání. Když včas rozpoznáte její příznaky, můžete dítěti rychle ulevit.

Článek

Některé děti se s laryngitidou nesetkají vůbec, jiné jí trpí pravidelně. Náchylnější jsou alergici, protože jejich sliznice snáze reaguje na dráždivé podněty otokem.

Laryngitida je běžné virové onemocnění, takže ji lze chytit kdekoli a kdykoli v průběhu roku. Když dítě začne zničehonic sípat, štěkavě kašlat nebo lapat po dechu, zpozorněte. Onemocnění zpravidla provází jen zvýšená teplota, může proběhnout i bez teplot.

U dětí ji nepřehlédnete

Průběh bývá rychlý a většinou bez dalších komplikací. Otok hrtanu přesto nepodceňujte. Zatímco u dospělého se při laryngitidě zúží prostor dýchací trubice zhruba o 20 procent a pociťuje jen lehký chrapot, u malých dětí dojde kvůli užší dýchací trubici k omezení proudění vzduchu okolo 70 procent!

Spíš než na sobě tedy poznáte laryngitidu na miminkách a batolatech, u předškoláků už nepůsobí tak dramaticky. Když dítě začne zničehonic chrčet a vy jste si jistí, že nejde o mechanickou příčinu, například o spolknutý předmět, zajděte raději k lékaři.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Laryngitidu většinou neprovázejí horečky, i tak jde o velmi nepříjemné onemocněníFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Chlad jako rychlá pomoc

Nejúčinnější je na splasknutí dýchacích cest chladný vzduch. Pokud je venku zima, vezměte dítě k otevřenému oknu nebo na balkon. V teplejším ročním období ho zabalte do deky a stoupněte si před otevřenou lednici či mrazák. V obou případech vyčkejte, dokud se dítěti nezačne lépe dýchat. Poznáte to tak, že přestane tolik sípat.

Obklad na krk uleví

Jestliže se laryngitida u vašeho dítěte projevuje záchvaty kašle, dávejte mu často napít. Horké čaje vynechte, oteklá sliznice potřebuje naopak chlad. Sirupy proti kašli nechte v lékárničce. Nezaberou. Zkuste radši Priessnitzův obklad kolem krku.

Bavlněnou plenu namočte do chladné vody, důkladně vyždímejte a omotejte kolem krku. Dnes se často jako vnější vrstva obkladu používá potravinová folie, aby rychle došlo k zapařování. Původní receptura klade na první mokrou vrstvu suchou látku, která po okrajích o 2 cm přesahuje. Ať vyberete kteroukoliv variantu, obklad nechte působit 2–3 hodiny. Jen pozor, aby nebyl moc těsný. U nejmenších dětí aplikaci obkladů proberte s pediatrem.

Foto: Olga Alper, Shutterstock.com

U miminek mívá laryngitida nejzřetelnější projevy a rodiče často vyděsíFoto: Olga Alper, Shutterstock.com

V noci dítko pozorujte

V místnostech, kde se dítě vyskytuje, netopte a zvlhčujte vzduch. Před spaním je dobré použít nějaké lékařem doporučené antihistaminikum (léky, které uvolňují dýchací cesty a potlačují další příznaky spojené s alergiemi). Zmírní otok a dítěti se bude ve spánku snáze dýchat. Nemocné dítě ukládejte tak, aby spalo horní částí těla ve vyvýšené poloze a pozorujte ho.

Kdyby se vyskytly závažnější problémy s dýcháním nebo se přidala vysoká horečka, zavolejte sanitku, případně vyrazte na pohotovost. V nemocnici dítěti obvykle uleví inhalací adrenalinu neboli vdechováním adrenalinové „páry“. Někdy lékař aplikuje čípek s kortikoidy.

Nemoc naštěstí rychle ustoupí

Pakliže je dítě při laryngitidě plačtivé, uklidňujte ho, jak to jen jde. Pláč průběh jenom zhorší. Tato viróza je pro rodiče psychicky náročná, zvláště u nejmenších dětí.

Budiž vám útěchou, že dýchací obtíže zhruba do dvou dnů odeznívají. Laryngitida nebývá nebezpečná, je ale dobré, když lékař vyloučí, že se nejedná o jiné onemocnění.

Každého občas škrábe v krku, ale co když k tomu i nepříjemně páchne dech? Možná máte mandlové kameny!

Reklama

Související témata:

Načítám