Hlavní obsah

Plánujete terasu? Poradíme vám, jaký materiál zvolit

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

S blížícím se létem jsou stále vyhledávanější venkovní posezení. Proč zůstávat pozadu, když si ho můžete postavit na chalupě či u domu? Terasa má mnoho podob, záleží mimo jiné i na materiálu, který k její výstavbě zvolíte.

Článek

V dnešní době najdete na trhu opravdu široký výběr materiálů v různých dekorech a barvách.

Porovnali jsme za vás ty nejčastější a předkládáme vám jejich pro a proti. Nyní už záleží jen na vás, který si vyberete.

Oblíbené dřevo

Čistě přírodním a velmi oblíbeným materiálem je samozřejmě dřevo. Dřevěné terasy však patří k těm náročnějším na údržbu. Typické dřeviny, jako je smrk či borovice, mají životnost okolo 10 let. O hodně lépe je na tom dřevo exotické, které je mnohem tvrdší, ale musíte u něj počítat s tím, že si připlatíte.

Každá dřevěná terasa se musí pravidelně impregnovat a mořit, dřevo není odolné vůči vodě, dřevokazným houbám a nejrůznějším škůdcům. Po čase se navíc musí celá terasa přebrousit a znovu ošetřit. Ve srovnání s ostatními materiály je sice dřevo krásné na pohled, ale péče o něj je časově náročná.

Foto: HABRDA, Shutterstock.com

Foto: HABRDA, Shutterstock.com

Nesmrtelný kámen

Dalším přírodním prvkem je kámen, v jehož prospěch bezpochyby hovoří jeho životnost. Nejčastěji se pro terasy používá žula, mramor, křemenec, pískovec a vápenec. Kamenná terasa patří mezi opravdu luxusní záležitosti, proto počítejte s vyšší cenou, která se vám ale vrátí na životnosti a minimální údržbě. Mezi nevýhody patří skutečnost, že kamenná terasa se v létě velmi snadno nahřeje a bosou nohou po ní rozhodně nepřejdete. Další nevýhodou je hladký povrch, který dokáže být velmi kluzký.

Pozor si také dejte, pokud zvolíte cenově dostupnější pískovec – na něm se snadno tvoří skvrny, které z kamene později nedostanete. Je třeba pamatovat na to, že i kamenná terasa se pravidelně impregnuje, aby byla voděodolná a protiskluzová.

Foto: Laikalinda, Shutterstock.com

Foto: Laikalinda, Shutterstock.com

Elegantní dlažba

Dlažba je podstatně levnější než kámen, ale rozhodně se na ní nevyplatí výrazně šetřit. Důležité je vybrat dlažbu odolnou vůči mrazu. Výrobce by měl také uvádět takzvanou nasákavost, která by u venkovní dlažby měla být do 3 %. Jinak vám přes zimu popraská a na jaře můžete s výstavbou terasy začít nanovo. Nevhodná je rovněž hladká dlažba, která je například po dešti nebo při zasněžení extrémně kluzká.

Při správně zakoupené dlažbě se můžete těšit z řady výhod. Patří k nim snadná údržba, velký výběr barev a dekorů, díky čemuž terasu snadno sladíte se svým domem. Dalšími výhodami jsou stálobarevnost nebo odolnost vůči mechanické i chemické zátěži.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Univerzální beton

Beton svým povrchem imituje kámen, ale k dostání už jsou také dekory se dřevem, případně velkoformátová zámková dlažba, která je však náročnější na pokládku. Klasická zámková dlažba patří mezi nejlevnější varianty, přesto nabízí dlouho životnost, vysokou odolnost a je protiskluzová. Snadno se udržuje s pomocí vysokotlakého čističe i bez pomoci chemických přípravků. Za jednu z mála nevýhod musíme zmínit fakt, že stejně jako kámen se beton snadno nahřeje od slunce.

WPC neboli dřevoplast

V dnešní době je jedním z nejoblíbenějších materiálů pro výstavbu terasy dřevoplast. Spojuje krásu dřevěného dekoru a odolnost plastu. Ale jako u všeho i zde platí, že na kvalitě by se nemělo šetřit. Odborníci doporučují vybírat dřevoplast, který obsahuje 60 % speciálně namletého dřeva a 40 % ekologického polymeru (HDPE).

Díky obsahu HDPE bude vaše terasa odolná vůči dešti, sněhu i slunečnímu záření. Velkou výhodou je, že na rozdíl od kamene či betonu v létě nepálí a v zimě neklouže. Na povrchu se nedělají žádné třísky, i z tohoto důvodu je dřevoplast vhodný pro rodiny s dětmi či čtyřnohými miláčky. Dalším velkým plusem je životnost, kde výrobci udávají až na 50 let.

Ať už vyberete jakýkoli materiál, vždy sledujte poměr ceny, kvality a hlavně životnosti. Terasa má být místem klidu a odpočinku, ne utrpení.

Reklama

Načítám