Hlavní obsah

Intimní nebezpečí: Co všechno byste rozhodně neměla dělat se svou vaginou?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Herečka Gwyneth Paltrow si nemůže vynachválit obnovující sílu vaginální páry. Dělá ale dobře? Některé věci byste s vaší vaginou rozhodně dělat neměla! Na co si kromě napařování dávat pozor?

Článek

Slavná herečka Gwyneth Paltrow se pro portál Goop rozpovídala o tom, že vaginální pára, tedy jistá kúra ve Spojených státech dostupná za 50 dolarů, je naprosto báječná. „Sedíte na něčem, co připomíná malý trůn, a kombinace infračerveného záření a bylinkové páry čistí vaši vaginu a další oblasti. Není to jen nějaká parní sprcha, jedná se o energetické uvolnění, které vyrovnává hladinu ženských hormonů,“ doslova popisuje zmíněná oscarová herečka, pro jejíž zálibu rozhodně nemají pochopení někteří odborníci. Co vás takové koketování s párou může stát?

Napařování

„Jistě, pravděpodobně se dostaví dobrý pocit, protože teplo zvyšuje průtok krve do celého vaginálního prostoru včetně klitorisu, což by se skutečně mohlo některým ženám líbit,“ říká gynekoložka Hilda Hutcherson z newyorské fakultní nemocnice Columbia Medical Center. Ovšem dodává, že pokud se vagina ocitne příliš blízko páry, můžete skončit s popáleninami druhého stupně.

„Navíc samotná pára zvyšuje vlhkost v této oblasti, čímž se ale také zvyšuje náchylnost k růstu kvasinek a nepříznivých bakterií,“ objasňuje další newyorská gynekoložka, tentokrát Taraneh Shirazian z nemocnice Mount Sinai. Právě ona se pro magazín Health nechala slyšet, že ve skutečnosti ani vagina čistit nepotřebuje, neboť tato schopnost je jí vlastní. Udržuje se sama.

Opalování

Vitamin D je báječný, ale ještě než v létě sundáte dolní díl plavek kdesi v koutku na své zahradě, zvažte, jaké to může mít následky. „Vaše vagina získá přesně stejnou dávku vitaminu D jako zbytek těla. I jí tedy hrozí zvýšené riziko rakoviny kůže a melanomu. Navíc taková spálenina v rozkroku rozhodně není nic příjemného,“ dál popisuje Taraneh Shirazian, podle které žádný opalovací krém nechrání stoprocentně. (Ani když stojí hříšné peníze.)

Foto: iascic, Shutterstock.com

Někdy je opravdu lepší péči nepřehánětFoto: iascic, Shutterstock.com

Vylepšování chuti sekretů

Zdá se vám, že vaše vagina nevoní tak, jak by se vám (a možná i partnerovi) líbilo? Ne, aby vás napadlo vkládat si do ní kostku cukru, kousky ovoce, med, sirupy a další pochutiny. „Obecně platí, že do vaší vagíny nepatří nic jedlého. A taky nic, co by v ní mohlo zůstat,“ varuje první zmíněná gynekoložka Hilda Hutcherson. „Narušíte rovnováhu dobrých bakterií a kyselin a připravíte ideální půdu pro rozvoj infekcí,“ nechává se slyšet odbornice. Když tedy erotické hrátky, tak jedině s rozumem! Sirup si nechte slízávat třeba z břicha…

Hrátky s proudem vody

Hygiena je jedna věc, sprchová hlavice, masturbace a přímý proud vody namířený dovnitř druhá. Ani tohle nedělejte. Voda, ač křišťálově čistá na pohled, taktéž narušuje přirozenou rovnováhu vaginy, pokud vyloženě vymývá přirozené sekrety. Navíc je známa souvislost mezi změněným pH vaginy a infekcemi, jako jsou kvasinky a bakteriální vaginóza.

Piercing

Zatímco někteří odborníci říkají, že genitální piercing je bezpečný, pokud je proveden správně a hygienicky čistým způsobem, gynekologové tak nadšení nejsou. „Piercing může způsobit podrážděnost během sexuální aktivity, dále také vyrážky i infekci. A to rozhodně není sexy,“ uzavírá gynekoložka Taraneh Shirazian. Inu, vaginu máte jenom jednu.

A co vy, nechala byste si rozkrok vypláchnout párou s bylinkami?

Reklama

Načítám