Hlavní obsah

Plastika: Kdy na ni máte nárok zcela zdarma?

Foto: Thinkstock

Štvou vás vrásky? Tak boj proti nim si bohužel budete muset zafinancovat samiFoto: Thinkstock

Reklama

Plastičtí chirurgové sice umí zázraky, ale že to taky něco stojí? Ne vždy, leccos totiž můžete mít zadarmo. Opravdu! Co si tedy musíte zaplatit sami a co například proplácí pojišťovna?

Článek

Kdo si to může dovolit? Nejsem milionářka, abych mohla utrácet za plastiky! Tak vypadá nejčastěji kritika týkající se dostupnosti plastických zákroků. Ano, všechno něco stojí, ale někdy jde něco i bezplatně. Na co máte zdarma nárok, a co vám naopak nikdo neproplatí? Zeptali jsme se odborníků.

Obecná poučka

Leckteré výkony, které spadají pod plastickou chirurgii, není třeba platit z vlastních zdrojů. Záleží samozřejmě na tom, u které zdravotní pojišťovny jste pojištěni a na jakém lékařském pracovišti se chcete zákroku podrobit (s kterými pojišťovnami mají tato pracoviště uzavřené smlouvy, a se kterými naopak ne).

Obecně platí, že zákroky a operace, které mají nějaký zdravotní důvod, mohou být hrazeny pojišťovnou. „Důležité je ale pojmenovat a definovat, kdy se jedná o zákrok z estetické, a kdy již ze zdravotní indikace,“ vysvětluje plastický chirurg Petr Pachman z kliniky plastické a estetické chirurgie Medicom VIP. To, co má totiž čistě kosmetické či estetické důvody, si musíte vždy zaplatit sami.

Foto: Thinkstock

Úpravu ňader může proplatit pojišťovna, ale jen za určitých podmínekFoto: Thinkstock

Tohle může být gratis

Pojišťovny nejčastěji proplácejí takzvané excize, tedy drobné zákroky (ošetření mateřských znamének, tukových cyst či zhoubných nádorů kůže). Jediné, co potřebujete, je žádanka od dermatologa. Z větších operací lze jmenovat například operaci odstálých uší u dětí do deseti let. Zadarmo, respektive ze zdravotního pojištění jde za určitých podmínek i následující:

  • Gigantomastie (redukce poprsí) – „Tato operace je hrazena pojišťovnou pouze v případě extrémní velikosti prsou, kvůli níž má klientka prokazatelné zdravotní problémy. Proto je nutná indikace od neurologa, ortopeda nebo mamologa,“ říká plastický chirurg Hubert Topinka z Lékařského domu v Praze 7. Je potřeba jasně doložit, jaké zdravotní problémy velké poprsí pacientce způsobuje (nejčastěji bolest zad). Vše pak ještě musí odsouhlasit revizní lékař konkrétní zdravotní pojišťovny.
  • Rekonstrukce prsu – tato operace je plně hrazena pojišťovnou v případě, že bylo ženě prso odstraněno kvůli nádorovému onemocnění.
  • Operace břicha – jde o korekci z důvodu rozvolnění přímých břišních svalů nebo o odstranění velkých kožních převisů způsobených masivní redukcí váhy, které vedou buď k závažným kožním problémům, nebo k deformaci břišní stěny. Opět je nutná indikace lékařem a schválení revizním lékařem pojišťovny.
  • Operace očních víček – v tomto případě je potřeba posudek očního lékaře, který prokáže, že důvodem zákroku není estetická stránka věci, ale zdravotní komplikace, kdy převislá kůže víček brání pacientovi ve vidění. Opět je potřeba schválení revizního lékaře pojišťovny.
Foto: Thinkstock

Než se podrobíte jakémukoli estetickému zákroku, je dobré si zjistit veškeré možnosti. Může vám to ušetřit nemalé penízeFoto: Thinkstock

Za krásu se platí

Jak už ale bylo řečeno, pokud vám jde pouze o zkrášlení, budete muset sáhnout do vlastních úspor. Tohle vám například nikdo neproplatí:

  • „Lepší“ prsa – máte pocit, že vaše ňadra nemají ten správný tvar? Nebo jsou příliš malá? Tak budete muset platit.
  • Boj proti vráskám – ani žádný zákrok, který má jakýmkoli způsobem zatočit s vašimi vráskami, vám nikdo neuhradí. Botox, facelift a podobně, to vše platíte sami.
  • Pryč s tukem – liposukce je také velmi běžný a u žen oblíbený zákrok, a především způsob, jak se zbavit nehezkých tukových zásob v kritických oblastech. Bohužel, na zdravotní pojišťovnu to ani nezkoušejte.
  • Korekce v obličeji – velké uši, neforemný nos, příliš malá brada, úzké rty? I nápravu těchto drobných „nedokonalostí“ své tváře si budete muset zafinancovat sami.

Využily jste někdy služeb plastických chirurgů?

Reklama

Načítám