Hlavní obsah

Platíte za razítko u lékaře příliš? Jděte jinam!

Foto: Thinkstock

Kolik zaplatíte za potvrzení, záleží na výběru lékařeFoto: Thinkstock

Reklama

K lékaři nemusíte jen proto, že vám kape z nosu a máte teplotu. Občas tam musíte vyrazit i pro nějaké to potvrzení s razítkem. Na kolik vás taková služba lékaře přijde?

Článek

Rodiče školou povinných dětí už mají k pediatrům skoro vyšlapanou cestičku. Bez příslušného „lejstra“ a aktuálního potvrzení lékaře neodjede dítě na žádný tábor, školu v přírodě nebo lyžařský výcvik. Při jejich získávání ale nejde jen o čas, jde i o peníze – a docela dost!

Kdo určuje cenu?

V první řadě je tedy zapotřebí říci, že cenu za vystavení různých potvrzení, za kontroly a „píchnutí“ vámi zakoupeného dobrovolného očkování si lékař stanoví sám. Neexistuje ceník, který by mu tuto částku určoval. Nikdo mu nediktuje minimální částku a nehrozí mu sankce, když vám vše vystaví zadarmo.

„Výkony hrazené ze zdravotního pojištění určuje bodový sazebník, který je na dané období stanovený vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Pro výkony nehrazené ze zdravotního pojištění neexistuje žádný právní předpis, který by smluvní ceny určoval nebo vymezoval. Je na každém zdravotnickém zařízení, aby si tyto ceny stanovilo s přihlédnutím na ,ceny obvyklé' pro daný úkon a danou lokalitu,“ říká MUDr. Jiří Šoukal, lékařský ředitel Moje Ambulance.cz.

Foto: thinkstock

Částky za vyplnění formulářů jsou individuální, každý doktor si jejich výši stanovuje sámFoto: thinkstock

Částky za tyto služby můžete tedy klidně přirovnat k cenám za jakoukoli jinou službu a stejně tak byste o nich měli být informováni dopředu – většinou formou ceníku, vyvěšeného na dveřích ordinace. I proto, abyste měli možnost zvážit, zda se vám nezdá příliš vysoká, a pak případně se porozhlédnout i jinde.

Není totiž nikde řečeno, že potvrzení musíte získat výhradně od lékaře, u kterého jste registrováni. „Pacient má možnost navštívit jakéhokoli lékaře, který posudkovou činnost nabízí. Může si ho vybrat i právě podle ceny,“ říká Pavel Vítek, daňový poradce z Daňové a účetní kanceláře DATES.

„Lékař by měl cenu za administrativní úkon vytvořit podle toho, jaké má s vyhotovením potvrzení náklady, případně i podle toho, zda je pacient u něho registrován, čili zná jeho anamnézu, nebo musí vše zjistit vyšetřením,“ dodává Pavel Vítek.

Kolik stojí potvrzení?

„Nejčastěji se jedná o posouzení zdravotní způsobilosti k řidičskému průkazu, posudku zdravotní způsobilosti k výkonu práce, vypsání úrazové pojistky,“ vyjmenovává Jiří Šoukal. Podle něj zajištění nehrazených výkonů ze zdravotního pojištění, jakým tyto administrativní úkony jsou, nezaberou lékaři více než 10 procent ordinační doby.

Kolik dáváte za potvrzení vy? Rozhodně nám to napište!

Reklama

Související témata:
Potvrzení

Načítám