Hlavní obsah

Plesové šaty pro hubené i silnější

Foto: Ondřej Hošt

Vybrat plesové šaty může dát zabrat. My vám s tímto úkolem poradíme.Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít plesové šaty, které by vám padly, určitě nebude žádný problém. Tedy pokud jste se narodily s mírami 90-60-90 a patřičnou výškou. Ale co ten, ehm, zbytek? Podívejte se, v čem oslníte, když máte chlapeckou siluetu, ženské křivky, malou postavu nebo třeba kila navíc!

Článek

Abychom to úplně nezlehčovali, ani ženy, které mají ideální míry, nemusí, jak se říká, přijít a koupit. Půjčoven i obchodů je u nás sice spousta, ale najít šaty, které by nebyly přezdobené, a ještě dobře padly, může chvíli zabrat. S nabídkou modelů sice nic nenaděláme, ale s jejich výběrem vám pomoct můžeme. Tak jakou máte postavu?

Typicky ženské křivky? Neschovávejte je!

Čtenářka Věra si i po čtyřech dětech udržuje velikost 40, do které se obléká snad největší procento dam. Má typicky ženskou postavu se znatelnými boky a prsy. Pokud máte podobné proporce jako ona, měly byste hledat šaty, které kopírují vaši postavu. Příliš těsné i zbytečně volné šaty vám jenom uškodí.

„Základem úspěchu je vytvoření pasu, ten by měl být vždycky zdůrazněný,“ radí stylistka Veronika Králová. Ta zároveň doporučuje šaty s diagonálním střihem, takže jestli takové zahlédnete, rozhodně je ozkoušejte. Slušet vám budou i áčkové střihy sukní v kombinaci s upnutějším vrškem. „Dobré je také ukázat trochu kůže, ale pozor, nic se nemá přehánět. Nikdy neodhalujte nohy i hořejšek těla dohromady,“ zdůrazňuje stylistka. A co když jste o něco oblejší než naše čtenářka? „Vyhýbejte se výrazným vzorům. Když už jdete do pruhů, oblékněte se alespoň do těch úzkých a dejte přednost základním barvám a jejich kombinacím,“ dodává Veronika.

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: šaty (Mango, 2399 Kč), psaníčko (Mango, 1499 Kč), boty (stylistky)Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: šaty (Mango, 2399 Kč), pásek (Zara, 669 Kč), náramek (Versace for H&M), boty (stylistky)Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Detaily doplňků, které měla Věra k černým šatůmFoto: Ondřej Hošt

Plné tvary si zaslouží lehčí materiály

Že i se silnější postavou můžete vypadat na plese skvěle, vám ukážeme na naší sympatické čtenářce Janě, která nosí velikost 46. Nejdůležitějším bodem při výběrů šatů pro vás bude zvolení toho správného materiálu. „Rozhodně dejte přednost lehkým materiálům, nic těžkého, jako je třeba samet nebrat, tabu jsou ale samozřejmě i elastické varianty,“ říká stylistka.

Šaty by měly být splývavé, bez zbytečných volánů, řasení a mašlí. „Hlavně se nesnažte postavu maskovat do větší velikosti, než je ta vaše a stejně jako u ženské postavy nezapomeňte zdůraznit svůj pas,“ dodává Veronika. Vyvarujte se vzorů a dejte přednost jednobarevným šatům. Opticky štíhleji budete samozřejmě vypadat v tmavších barvách. To pak můžete doplnit stylovým psaníčkem. Nepodceňujte také sílu prádla a nebojte se využít „stahovačky". Nedávno je testovala naše čtenářka Terezka.

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: šaty (Debenhams, 3399 Kč), psaníčko (Tie Rack, 1199 Kč), náušnice a prsten (Swarovski, info o ceně v obchodě), náramek (stylistky)Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: šaty (KappAhl, 799 Kč), boty (Debenhams, 1699 Kč), pásek (Mango, 299 Kč), psaníčko (Zara, info o ceně v obchodě), náušnice a prsten (stylistky)Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Skvostné doplňky k Janiným druhým šatůmFoto: Ondřej Hošt

Správná délka šatů opticky přidá na centimetrech

Jestliže byste svoji postavu rády opticky prodloužily, soustřeďte se zejména na to, kam bude sahat lem šatů. „Pokud máte hezké nohy, vyberte si krátký model. Jak moc pidi může být, zjistíte tak, že si stoupnete rovně, dáte ruce podél těla a podíváte se, kam sahá váš prostředníček. Kratší délka je už nevhodná,“ říká stylistka.

Druhou možností je délka až na zem, kterou si vyzkoušela naše čtenářka Jana (fotila se se svým roztomilým synkem Oliverem) a slušet vám budu i šaty do půli lýtek, na které nedá dopustit slavný „prcek“ Victoria Beckham. „Nejlepším tipem je ale výše položený pas, který opticky prodlouží,“ dodává Veronika. Jen se pozorně podívejte na Janiny šaty. Když pomineme délku, měly by být šaty jednoduché, splývavé a samozřejmě doplněné podpatky. Co nejvyššími!

Pokud vás kromě nedostatku centimetrů trápí i vaše proporce, nastudujte také pravidla pro danou postavu (viz níže) a vezměte si tipy z obou příkladů.

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: šaty (Van Graaf, 7999 Kč), náušnice (Swarovski, info o ceně v obchodě), boty (Zara, 1999 Kč)Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Třpytivými lodičkami s otevřenou špičkou ohromíte na každém pleseFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: Jana – šaty (Van Graaf, info o ceně v obchodě), náramek (Bijou Brigitte, 390 Kč), boty (Zara, 1999 Kč), Oliver – kalhoty (Zara, 869 Kč), košile (Zara, 569 Kč), motýlek (Tie Rack, 299 Kč)Foto: Ondřej Hošt

Ženské křivky vykouzlí volánky

Máte podobně jako naše asistentka Andrea učebnicovou chlapeckou postavu? Vaším úkolem bude opticky vykouzlit ženskou siluetu. „Objem přidáte pomocí řasení, volánů, pohrát si můžete také s všelijakými potisky i kombinacemi látek. Měly byste se snažit vyvolat iluzi postavy ve tvaru přesýpacích hodin,“ říká stylistka Veronika. Zaměřte se hlavně na oblast dekoltu (skvělou ukázkou jsou černé šaty) a nezapomeňte naznačit pas. Využijte toho, že si můžete dovolit trochu té „divočiny“ a nechte jednoduše střižené šaty ostatním dámám.

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: šaty (Topshop, 2820 Kč), boty (Topshop, 2160 Kč), psaníčko (Vero Moda, 949 Kč), náramky (Mango, 399 Kč)Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Bát se nemusíte ani výraznějších barevFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Na foto: šaty (Lanvin for H&M, stylistky), boty (Guess by Marciano, 7850 Kč), psaníčko (Debenhams, 999 Kč), prsten (stylistky)Foto: Ondřej Hošt

Šaty s naším návodem určitě vyberete, ale co zbytek vašeho šatníku? Pokud si se svými proporcemi nevíte rady, podívejte se do článku Naučte se oblékat podle typu postavy!.

Styling: Veronika Králová (BACKSTAGE, škola stylistů)

Vizáž: Jana Fuchsová a Zmara Latková (SURFACE, profesionální škola vizážistů)

Děkujeme pražskému designovému studiu ANGELO D´ORO za poskytnutí prostoru k focení!

Reklama

Související témata:

Načítám