Hlavní obsah

Po čem ženy tloustnou? Hitparáda nejlepších a nejhorších nápojů pro vaše hubnutí

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Když chcete zhubnout, je důležité, co jíte, že? Určitě ano. Nesmíte ale zapomínat ani na to, co pijete! Spousta nápojů může vaši snahu o redukci váhy úplně pokazit. Některé ale dovedou pravý opak – kila díky nim shodíte rychleji.

Článek

Nenechme se zmást jazykovědou, slovo „jídelníček“ se netýká jen jídla. Kdo chce být štíhlý a zdravý, musí si vybírat nejen správné potraviny, ale i nápoje. Nejedna z nás jí jako vrabec, a přesto bojuje s kily navíc. Za těmi nezřídka stojí právě obliba příliš sladkých a nezdravých nápojů. Jakých se opravdu vyvarovat, když chcete zhubnout? A které naopak štíhlost podporují? Prozradíme...

5 nejlepších nápojů k hubnutí

Voda

V první řadě je důležité pít hodně vody. Nedostatečný pitný režim totiž vede ke zpomalení metabolismu. Pokud chcete ještě navíc podpořit trávení, kápněte si do své ranní sklenice vody trochu citronové šťávy.

Zelený čaj

Sloučenina zvaná epigalokatechin galát neboli EGCG, kterou najdete v zeleném čaji, je velmi silný antioxidant. Při pravidelné konzumaci dovede zvýšit efektivitu spalování až o třetinu. Pro tento účinek je ale třeba vypít čtyři až pět šálků kvalitního sypaného zeleného čaje.

Foto: taa22, Shutterstock.com

Zelený čaj umí zrychlit metabolismusFoto: taa22, Shutterstock.com

Káva

Pokud pijete kávu umírněně, jedná se o velmi zdravý nápoj, který povzbuzuje organismus a pomáhá při odbourávání tuků. Ideálním množstvím je jeden, nanejvýš dva, šálky kvalitní kávy denně.

Proteinový koktejl

Doplnění bílkovin se nejen při snaze o redukci váhy velmi hodí. Příprava nápoje je přitom velmi jednoduchá. Stačí smíchat jednu odměrku svého oblíbeného proteinového prášku – k dostání jsou nejrůznější příchutě – s mlékem nebo vodou.

Foto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Proteinový koktejl vám udělá dobrou službuFoto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Kombucha

Jedná se o lehce fermentovaný živý nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi kyseliny mléčné. Právě tyto bakterie mají výborný vliv na trávení a tím také podporují redukci váhy.

5 nejhorších nápojů k hubnutí

Energy drink

Máloco je tak sladké a tak nezdravé jako energy drinky. V jedné malé plechovce najdete bezmála devět kostek cukru. Pokud potřebujete trochu víc energie, dejte si radši ještě jeden šálek kávy.

Cappuccino

Ale také café latte, macchiato a další oblíbené horké nápoje s kávou. Taková velká slazená káva se spoustou mléka, kterou koupíte v oblíbených kavárenských řetězcích, se počtem kalorií pomalu blíží běžné večeři...

Foto: YKTR, Shutterstock.com

Cappuccino není zrovna dietní nápojFoto: YKTR, Shutterstock.com

Sladký alkoholický koktejl

Když vypijete Piña Coladu, Long Island Iced Tea nebo Margaritu, dostanete do sebe naráz obrovské množství cukru i kalorií. Pokud se jdete večer bavit, volte raději vodku se sodou nebo suchá bílá vína.

Limonáda

To není jenom cola. Patří sem i ovocné limonády, umělé ledové čaje, citronády a další. Zrádné ale mohou být i dnes populární domácí limonády. Ty jsou možná zproštěny chemie, ale taktéž bývají velkou zásobárnou cukru.

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

I krásně vypadající domácí limonáda může být plná cukruFoto: JeniFoto, Shutterstock.com

Ochucená minerálka

U minerálek s příchutí je největším kamenem úrazu fakt, že většina lidí je pokládá prostě jen za vodu, kterou mohou pít celý den. Avšak pokud přijímáte tekutiny jenom z těchto minerálek, celý den do sebe pumpujete cukry a také spoustu kalorií.

Co nejraději pijete?

Reklama

Načítám