Hlavní obsah

Po rozchodu chce zůstat jako kamarád. Proč mu to zatrhnout?

Foto: Profimedia

Po rozchodu přátelé? Odborníci před tím varujíFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dobře, rozejdeme se, ale zůstaneme přátelé. Co ty na to?“ Tenhle návrh vás může stát pěkně draho. Proč je to špatný nápad a jak celá situace může skončit? Tohle zjištění je šokující!

Článek

„Tenkrát jsme se rozešli relativně v dobrém, ale postupem času to s mým bývalým bylo čím dál horší,“ stěžuje si devětadvacetiletá Martina, která s ex zažila krušné chvilky.

„Myslel si, že jsme stále spolu, přivlastňoval si mě, hlídal, obvolával moje kamarádky, když jsem mu to nebrala. Něco šíleného. Přestal, až když jsem si našla novou známost. Shodou okolností boxera, který se mu snažil vysvětlit, že takhle teda ne,“ krčí rameny mladá žena, která rozhodně není jediná, která by pěla chválu na svoje bývalé známosti.

Bolest z lásky, nebo zkrat?

„Prošla jsem si něčím podobným. Pořád se oháněl tím, že budeme přátelé, a pak dělal jen samé potíže,“ přitakává na adresu své tehdejší lásky čtenářka Lucka, jež razí heslo „když rozchod, tak rozchod“. Ostatně, po zjištění, jak to s těmi ex doopravdy je, si budete říkat to samé. Prý to je jeden psychopat za druhým, což potvrzuje šokující studie americké univerzity Oakland.

Výzkumný tým psychologů vybídl 861 účastníků k tomu, aby vyjmenovali důvody, proč se dál chtějí přátelit se svým ex. (Doprovodnou studií se stal dotazník odhalující případné alarmující osobnostní rysy.) No a jedna a jedna jsou?

Vědci zjistili, že ti jedinci, kteří apelují na udržování kontaktu po rozpadu vztahu, jsou buď psychopati, nebo absolutní narcisové, jež pohání touha po praktičnosti. Tyhle lišky podšité totiž chtějí stálý přísun sexu v budoucnu. Nebo?

Foto: Profimedia

Setkávat se s ex? Prý je to značně nebezpečnéFoto: Profimedia

Kdo komu chce dát lekci?

„Konkrétně narcisové nenávidí nezdar a ztráty, takže ve většině případů dělají všechno proto, aby si zachovali nějaké pouto s vámi, pokud neměli volbu, aby vztah ukončili sami a po svém,“ uvedl americký psycholog Tony Ferretti pro irský magazín Her.ie, ve kterém byla studie uveřejněna. Tento odborník zároveň dodal, že se mohou vyskytnout i osobnosti, které odmítají partnerův nezájem a mají potíže nechat ho jít svojí cestou…

„Tihle lidé mají obrovské množství hrdosti a nemohou přijmout realitu,“ dál uvedl odborník. Proto si na rozchody dejte pozor a zbystřete pokaždé, když padne nabídka na pokračování vztahu ve formě přátelství, které může být velmi toxické. Ale jak rozeznat, že bývalý Milan se bude chovat slušně, zatímco z Petra se časem vyklube psychopat ničící vám život? Postupujte v rukavičkách a stanovte si něco jako zkušební dobu.

Foto: Profimedia

Kamarádský vztah můžete s bývalým partnerem navázat, až když si zpracujete všechny emoce, které jste v sobě měli po rozchoduFoto: Profimedia

To nejlepší, co můžete udělat

„Období po rozchodu nebývá jednoduché pro nikoho z vás a je zapotřebí určitá emoční rehabilitace, jejíž součástí je i to, že se s bývalým protějškem nestýkáte a nemáte ho stále na očích,“ doporučuje koučka partnerských vztahů Lenka Černá ze Školy pro ženy s tím, že pokud připustíte možnost, že by ex zůstal vaším přítelem, musíte tomu dát čas.

„Rány se nejdříve budou hojit. Pak je zapotřebí zbavit se emoční závislosti na vztahu a vybudovat si vlastní život,“ doporučuje koučka a poukazuje tak na to, že když tohle – oba – zvládnete „bez ztráty kytičky“, teprve pak můžete popřemýšlet, zda přátelství ano či ne.

„Až když uzavřete minulost a necítíte vůči sobě navzájem žádné emoce, pozitivní i negativní, můžete začít stavět vztah nový, přátelský,“ radí Lenka Černá a přidává ještě jednu radu. „Pokud na vás druhý naléhá, znamená to, že je stále závislý. Pak mu musíte dát jasně najevo, že si nepřejete žádný kontakt. A co je důležité, poté nereagujte na jeho e-maily a jiné zprávy. Nechte ho být a jděte si po svém,“ uzavírá koučka.

A jak to bylo s vaším rozchodem? Chtěl zůstat jako kamarád?

Související témata:

Načítám