Hlavní obsah

Pobyty u moře pro děti: Kdy je zaplatí pojišťovna?

Foto: thinkstock

Vyrazit v zimě s dětmi k moři může vypadat jako dobrý nápad, ale ne vždy to tak je doopravdyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vaše dítě alergik, astmatik, trpí atopickým ekzémem či jinými chronickými obtížemi? Zkuste ozdravný pobyt na horách či u moře. Kdy hradíte náklady sami a kdy zdravotní pojišťovna?

Článek

Ozdravné pobyty jsou jednou z možností, jak ulevit dětem s alergiemi či jinými zdravotními problémy chronického charakteru. Podle lékařů změna prostředí opravdu pomáhá.

Zdravotní pojišťovny proto organizují nejčastěji dva typy ozdravných pobytů, které obvykle trvají dva až tři týdny – jeden na horách a jeden u moře. „Obecně lze říci, že pobyt u moře, pokud je dostatečně dlouhý, vede spolu s dalšími opatřeními vhodnými pro alergiky ke zmírnění, nebo dokonce i vymizení příznaků onemocnění a snížení spotřeby léčivých přípravků. U dětí trpících atopickým ekzémem může dojít i k několikaměsíční remisi, tedy dočasné vymizení příznaků nemoci,“ říká alergoložka Iva Veselá z Medicon.

Kdo to zaplatí?

Dobrou zprávou je, že pokud bude vaše dítě vybráno, veškeré náklady na pobyt hradí zdravotní pojišťovny. Ale pozor, pokud s ním jedete jako doprovod, za sebe už musíte zaplatit.

Máte dojem, že právě vaše ratolest by nějaký takový „výlet“ potřebovala? Tak vyrazte za svým pediatrem, protože právě on musí podat oficiální žádost na pojišťovnu podpořenou zprávou o zdravotním stavu dítěte. Pak už jen doufejte, že se vaše dítko do programu dostane, protože kapacita je samozřejmě omezená a jsou vybírána ta, která ho potřebují nejvíce.

Foto: thinkstock

Pokud chcete, aby měl výlet k moři i ozdravný efekt, měli byste tam strávit alespoň dva až tři týdnyFoto: thinkstock

K moři na vlastní pěst

Další možností je samozřejmě rodinná dovolená u moře, kterou si sami zaplatíte. Poslední roky jsou velmi oblíbené pobyty v destinacích, kde je i v zimních měsících teplo. Lékaři ale varují, že je třeba tento nápad zkonzultovat s lékařem. „Tento trend nelze jednoznačně doporučit, ale ani odsoudit. Velké teplotní rozdíly nejsou vhodné pro každého. Nedoporučujeme ho například dětským pacientům s akutním zhoršením průduškového astmatu, s těžšími projevy atopického ekzému, obtížný může být i pro děti trpící polyvalentní potravinovou alergií. Vhodný není ani pro malé kojence a děti do tří let,“ vysvětluje Iva Veselá.

Navíc je tu také velké riziko, že váš rodinný pobyt u moře nebude mít jiný než dovolenkový efekt. Co se týče zdraví, je totiž potřeba strávit v dané oblasti rozhodně víc než jeden týden. A tři týdny u moře si bohužel nemůže dovolit každý.

Bylo vaše dítě na takovém pobytu? Máte s tím nějaké zkušenosti?

Reklama

Načítám