Hlavní obsah

Počasí na víkend: Víme, jak bude i co dělat!

Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro to vypadá, že s námi odmítá rozloučit babí léto. A tak si i tuto sobotu a neděli ještě můžeme užít krásného počasí. V kombinaci s barevnou přírodou by byla škoda sedět doma! Máme pro vás pár tipů, jak naložit s nadcházejícím slunečným víkendem.

Článek

Ačkoli noční teploty budou pomalu na to obléci si šálu a čepici, ty denní budou stále lákat k odhazování svršků. O víkendu se má totiž ještě ukázat babí léto ve vší parádě, podle Českého hydrometeorologického ústavu má být v sobotu polojasno a teploty se přes den vyšplhají ke 20–22 °C.

V sobotu odpoledne ale od jihu začne přibývat oblačnosti, jinak všude by měly být teploty poměrně konstantní. V noci ale bude pořádně chladno, nejnižší teploty budou kolem 5–9 °C. Samozřejmě na horách počítejte, že bude o pár stupňů méně.

V neděli se počasí trochu zkazí a objeví se místy přeháňky, zejména na Vysočině, v Libereckém kraji a na východě našeho území. Teploty ale budou velice podobné těm sobotním, tedy přes den kolem 20 °C, jen v noci se trochu oteplí na 9–13 °C. 

I přes pár přeháněk nás ale čeká krásné počasí, ideální na výlety!

Na sever! 

Mezinárodní den zvířat sice vychází na 4. říjen, ale mnoho zoologických zahrad v celé České republice se rozhodlo nechat oslavy až na víkend. Spousta z nich přichystala i doprovodný program. Náš tip je třeba zoologická zahrada v Liberci. Kromě procházky mezi zvířaty si výlet můžete protáhnout. Za vidění určitě stojí i přilehlá čtvrť plná prvorepublikových vil. Jestli vás architektura zase tak moc nebere, udělejte si výlet na Ještěd, do nedalekých Jizerských hor. Anebo si naopak dopřejte odpočinek v tamějším aquaparku.

Foto: mapy.cz

Tak kam se vydáte tentokrát? Foto: mapy.cz

Otevřené dveře na Hradčanech

Každý Čech by měl alespoň jednou za život navštívit Pražský hrad. A teď v sobotu navíc máte možnost prohlédnout si nejen exteriéry této krásné památky, ale také část interiérů. Pro veřejnost se v sobotu v devět hodin ráno otevřou dveře do reprezentačních prostor, konkrétně do Rothmayerova sálu, Brožíkova salonu a Rudolfovy galerie.

Ve všech třech místnostech navíc budou připraveny i speciální výstavy, jako třeba všech státních vyznamenání, které současný prezident získal od ostatních státníků, nebo unikátní ručně foukané křišťálové vázy, které nechal Miloš Zeman vyrobit speciálně k výročí založení republiky. Otevřeno bude do pěti hodin, poslední návštěvníci budou vpuštěni půl hodiny před koncem. Prohlídky jsou zadarmo.

Jak moc se vaše děti bojí? 

S podzimem je také spojený svátek Všech svatých, neboli dušičky, a Halloween. Ty jsou sice až za měsíc, ale už teď si můžete užít děsuplnou atmosféru – nebo tedy spíše vaše děti. V sobotu večer se totiž v Mladé Boleslavi koná noční stezka odvahy. Začíná v 18.30 a končí ve 22.00 hodin.

V parku Štěpánka na vás budou číhat strašidla, a to jak živá, tak různé kulisy, a celé to bude doprovázeno zvukovými efekty. Stezka odvahy je vhodná pro děti od čtyř let. Ty startují v půl sedmé a ti starší, od šesti let, startují v osm. Ale abyste si nemysleli, že v tom své děti necháte samotné – do dvanácti let je povinný doprovod rodičů. Více informací naleznete i na stránkách města Mladá Boleslav.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Halloween je sice až za měsíc, ale jestli chcete dětem dopřát trochu strašení, vezměte je na stezku odvahy do Mladé BoleslaviFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Akce pro plné žaludky 

Hradní hodokvas je tak poetický název akce, že má člověk chuť tam jít, aniž by vlastně věděl, o co jde. Přitom samotný program rozhodně stojí za to. Jde vlastně o lidový jarmark zaměřený na jídlo a pití. Ochutnat tu budete moct sýry, klobásky, zabijačkové pochoutky a v neposlední řadě sladké koláče a podobně.

Po celý den je připraven doprovodný program, při kterém se můžete třeba zúčastnit soutěží jedlíků či pijáků. Každoročně je součástí hodokvasu také Festival moravských vín, na kterém se představí na tři sta kousků moravských vinařů. Hradní hodokvas se koná na Slezskoostravském hradě v Ostravě.

Křehké slavnosti

V Novém Boru se zase celý víkend koná sklářské sympozium. Kromě toho, že můžete navštívit sklárny a podívat se, jak vznikají křehké krásy, a třeba si to i vyzkoušet, budou po celý den probíhat sklářské slavnosti na místním náměstí Míru. Těšit se můžete na spousty koncertů (i pro děti), exhibice a videomapping na budově sklářského muzea. Mimochodem – sklářské muzeum bude samozřejmě otevřeno a prohlédnout si zde můžete krásné výrobky od 17. století po současnost.

Foto: Archiv TIC Nový Bor

V Novém Boru se až do neděle koná sklářské sympozium. Mimo jiné se můžete podívat i na to, jak vznikají třeba různé skleněné dekoraceFoto: Archiv TIC Nový Bor

Kam se o víkendu chystáte vy? Více o počasí se dočtete zde.

Reklama

Načítám