Hlavní obsah

Podzimní saláty: 3 super rychlé saláty, které si zamilujete

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Myslíte, že s koncem léta skončilo také období, kdy se k večeři chystají saláty? Dovolte, abychom vás vyvedli z omylu. Podzim nabízí tolik vynikajících čerstvých surovin, že by byl hřích, si aspoň pár sezonních salátů nedopřát.

Článek

Pokud jste si přes léto zamilovali saláty na oběd či na večeři, není důvod s tím teď seknout. Podívejte se na inspiraci, jak mohou vypadat vynikající podzimní saláty, které budete mít přichystané raz dva. Z kterých surovin teď budou nejlepší?

Červená řepa

Mezi oblíbené podzimní suroviny patří červená řepa, která zbavuje tělo škodlivin a nachází se v ní nemalé množství vitaminu B a vitaminu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Výborná je vařená i syrová, což je její velká výhoda, a do salátů je jako dělaná. Například do salátu s kozím sýrem  a ostrou zálivkou.

Základem je talíř s podkladem čerstvého špenátu, na který nakrájíte na tenké nudličky vařenou nebo syrovou červenou řepu (můžete ji i nastrouhat na struhadle). Co přidáte dál, je na vás, ale my doporučujeme natenko nakrájený žampion, který dodá salátu exotickou chuť, čerstvý kozí sýr kvůli pikantnosti a pár dýňových semínek, aby pěkně křupal. Zálivka je jednoduchá, z olivového oleje, dijonské hořčice, citronové šťávy a samozřejmě nesmí chybět pepř a sůl. Variací na červenou řepu v salátu je ale nespočet, i proto v určitém směru vede nad další populární a velmi zdravou podzimní potravinou, dýní, která je sice skvělá, ale do salátů se nehodí.

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Chuť červené řepy skvěle doplňuje chuť štiplavého kozího sýruFoto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta podporuje imunitu a má i výborné antioxidační schopnosti. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, zejména vitaminy skupiny B a vitamin C, dále vitamin A, E, draslík, hořčík, vápník či flavonoidy.

Růžičkové kapustě sluší kombinace s tuňákem a celerem, dohromady chutnají báječně. Nasekejte na drobno kapustičky s celerem a přidejte ještě nastrouhanou mrkev. Z tuňáka slijte šťávu a nechte si jen pevnou hmotu, kterou rozdělte na menší kousky. Na zálivku vám stačí citronová šťáva, lžička hořčice a sůl. Všechno pořádně promíchejte a nechte aspoň půl hodiny ustát.

Foto: thefoodphotographer, Shutterstock.com

Že vás růžičková kapusta do salátu nenapadla? Zkuste ji zkombinovat s tuňákem a celerem, je to dobrotaFoto: thefoodphotographer, Shutterstock.com

Vlašské ořechy

Ze surovin, které zužitkujete do salátů, můžeme určitě jmenovat ořechy. Například tradiční české vlašáky mají výborné antioxidační schopnosti a jsou plné omega-3 mastných kyselin. Vedle ale nešlápnete ani s lískovými oříšky, které jsou vynikající v kombinaci s aromatickými sýry, jako je kozí nebo ovčí. Salátovou klasikou jsou samozřejmě i dýňová semínka.

Další podzimní tipy

Dále vsaďte na bohaté zdroje vlákniny jako jsou jablka, celer, bílé i červené zelí či hlávková kapusta. Chuťově zajímavé jsou i saláty se švestkami, hroznovým vínem nebo hruškami. Třeba tento hruškový salát chutná báječně.

Jaké jsou vaše oblíbené podzimní potraviny?

Reklama

Načítám