Hlavní obsah

5 důvodů, proč je podzim nejlepší k hubnutí: plavková sezona je ještě daleko a není vedro na cvičení

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím to není příliš znát, ale léto končí. Plavky jste už nejspíš odložily a spolu s nimi možná i ambice zhubnout. K čemu vám bude pár shozených kil, když za chvíli obléknete péřovku? Paradoxně právě teď je nejlepší období pro začátek hubnutí. Tady jsou důvody.

Článek

I když zrovna necítíte žádnou motivaci pustit se do shazování kil, pojďte si přečíst, proč je dobré o tom alespoň zauvažovat. Podzim je možná nejlepší období na odstartování nového životního stylu. Udělejte to teď, protože…

1. Stihnete to do plavkové sezony

Plavková sezona bude zase až za rok, říkáte si. Ona to ale zas tak dlouhá doba není. Odteď máte přibližně devět měsíců do chvíle, kdy vás začnou děti a přátelé tahat k vodě. Máte v plánu zhubnout a zformovat postavu výrazně a natrvalo? Žádná rychlodieta vám stačit nebude. Nejlepší bude zvolna změnit životní styl, přístup ke stravě a nepouštět se do žádných extrémů. Je šikovné vytvořit si postupně chutný a vyvážený jídelníček a zlehka dostat do života víc pohybu: zpočátku stačí třeba pravidelné protahování.

2. Máte čas na malé změny

Když začnete teď, netlačí vás čas. Vyhnete se terapii šokem a můžete si dovolit dělat zpočátku pouze malé změny pro snadné hubnutí. Klidně v prvních týdnech zařaďte nově jen cvičení (na spalování je skvělá chůze) a soustřeďte se na pravidelnou stravu. Teprve postupně se zaměřte i na to, co jíte, a učte se dávat přednost přirozeným čerstvým potravinám.

Následně si spočítejte svůj kalorický příjem, odhadněte kalorický výdej a snažte se dostat do deficitu, tedy přijímejte o něco méně energie, než vydáte. Kalorický deficit nemusí být nijak ohromující, trvalý pocit hladu není při hubnutí žádoucí. Právě takhle nebudete v časovém stresu a maximalizujete šanci, že si nový režim dobře zažijete a dokážete ho udržet natrvalo.

Výpočty, které využijete při hubnutí

Foto: its_al_dente, Shutterstock.com

Začnete-li hubnout teď, nebude vás tlačit čas a zdravější jídelníček můžete budovat postupněFoto: its_al_dente, Shutterstock.com

3. Nastávají ideální podmínky ke cvičení

V lednu a na jaře praskají fitcentra ve švech, což rozhodně není nejlepší prostředí pro začátečníka, který se možná trochu stydí. Zato právě teď až do Vánoc je „mrtvá sezona“. A to je ideální příležitost všechno si osahat a vyzkoušet. V poloprázdné posilovně vám bude jedno, že ne všechno děláte správně. A až po Novém roce nastoupí „ledňáčci“ (tedy ti, kdo se do cvičení pouštějí každý leden a po pár týdnech je to přejde), vy už budete ostřílení cvičenci.

4. Skvěle se sportuje i venku

Na podzim se dobře cvičí venku. Dáváte-li přednost pravidelnému běhu, procházkám nebo třeba jízdě na kole, teď na to máte nejlepší podmínky. Není už vedro, takže se neutopíte ve vlastním potu, a zároveň nepřiběhnete s jinovatkou na obočí. Sportování pod širým nebem je velice přínosné! Díky čerstvému vzduchu se unavená mysl i tělo krásně okysličí, což je mimo jiné výborná prevence podzimních depresí. A o víkendu se vydejte na parádní podzimní výlety i s dětmi.

Foto: Alex Yuzhakov, Shutterstock.com

Podzim je ideální chvíle začít se pravidelně hýbat – a to jak ve fitku, tak venkuFoto: Alex Yuzhakov, Shutterstock.com

5. Využijte sklizeň zdravých plodů

Využijte podzimní sklizeň. Podzim je královská sezona pro vynikající zdravé potraviny. Pamatujte, že i když hubnete, musíte si hlavně pochutnávat. Určitě vsaďte na tyto dobroty:

  • Čerstvé i sušené ovoce: Dozrávají jablka, hrušky, švestky. Ale dejte si už klidně i datle, fíky, rozinky a další sušené ovoce. Výborné jsou i jedlé kaštany. Ovoce je dobrý zdroj vitaminů i vlákniny, ale jezte ho po kusech, protože obsahuje i dost cukru.
  • Zelenina všech barev: Dýně je královna tohoto období, tak se podívejte na nejlepší dýňové recepty. Dále si užijte červenou řepu, bílou ředkev, kořenovou zeleninu, kedlubny, sladké i klasické brambory, květák, křen, houby, cibuli, česnek, zelí, kapustu... Zeleninu lehce duste nebo vařte a kvaste. Skvělé jsou i zeleninové vývary.
  • Hřejivé bylinky a koření: Pomalu přicházejí ke slovu zázvor, skořice, badyán, hřebíček i kardamom, tedy pikantní koření, které pomáhá urychlovat spalování tuků.

Reklama

Načítám