Hlavní obsah

Pochyby o partnerovi: Je to v pořádku, nebo máte problém?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Všechno je v pořádku. Nehádáte se, nemáte problémy, přesto si stále nejste jisté, zda muž, s nímž už nějaký čas chodíte, je skutečně ten pravý. Co tyhle pochyby znamenají? Patří do vztahu, nebo spíš značí, že se k sobě opravdu nehodíte?

Článek

Je to ono? Dokážu s tímhle chlapem strávit celý život? Vážně s ním chci mít děti? Jsou tyhle otázky normální, nebo pochyby do vztahu jednoduše nepatří a je to spíš hlas instinktu, který vám říká, že s tímhle mužem nebudete nikdy šťastné?

Na začátku? V pořádku

Ve filmech se často ti dva poprvé spatří a během vteřiny mají jasno, že jsou pro sebe stvoření – ani na sekundu o volbě partnera nepochybují. Jenže reálný život vypadá trochu jinak a určité nejistoty a pochyby k počátku vztahu patří. Koneckonců se teprve poznáváte, zjišťujete, jací jste, a čím déle spolu budete, tím více se budou tyhle nejasnosti rozplývat.

V dlouhodobém vztahu by ale pro takové myšlenky místo být nemělo. „Pokud se pochybnosti linou vztahem dlouhodobě, vnímám to jako intuici, kterou se lidé často bojí poslechnout. Vztah vypadá jako dokonale fungující, ale zřejmě něco uvnitř nich není naplněné,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Dva druhy pochyb

Rozhodně si dejte pozor, o čem vlastně pochybujete. O partnerovi, nebo jde spíš o vaše osobní strachy a obavy?

  • Pochybuji o muži - Opravdu vám na něm něco podvědomě nesedí, něco se vám na jeho chování nezdá. Možná to neumíte pojmenovat nebo si to odmítáte přiznat, ale veškeré vaše nejistoty souvisejí s ním.
  • Problém je ve mně - Může to souviset s výchovou, s tím, jaký vztah mezi sebou měli vaši rodiče, ale i se zraněními a zklamáními z předešlých vztahů. Jednoduše jste nějak „naprogramované“. „Tohle naprogramování může být cenným parťákem, co vztahům věří a fandí, ale může to být i škodič, který v ně důvěru nemá,“ potvrzuje Lucie Mucalová. A vy pak vlastně nepochybujete o konkrétním muži, ale o vztazích obecně.
Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Je to ten pravý? Poslouchejte a upřímně hodnoťte svůj vnitřní hlasFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rozlišujte a vyhodnocujte

Jestliže tedy nějakým způsobem pochybujete, musíte nejdřív rozlišit, zda se obavy skutečně týkají partnera, nebo je to dílo vašeho naprogramování. Jak? „Pochyby si vypište, pojmenujte je,“ radí vztahový kouč Aleš Kalina. Jakmile totiž dostanou konkrétnější tvář, bude zřetelnější, jestli souvisejí s vašimi vlastnostmi, nebo partnerovými.

A pak postupujte dál. Když odhalíte, že vlastně pochybujete o sobě (nejsem dost dobrá pro bezva chlapa) nebo o vztazích obecně (mužům se nedá věřit, chlapi nestojí za nic…), musíte zapracovat samy na sobě. Je potřeba zjistit prapříčinu obav. Hledejte ve své minulosti, a jestliže vám to nejde, požádejte o pomoc odborníka. „Za minulostí je potřeba dělat tečky, uzavírat ji. V opačném případě můžete mít v hlavě pořádný chaos a nebudete vědět, odkud a proč se pochybnosti dostavují. Můžete jim přisoudit mylný závěr,“ upozorňuje Lucie Mucalová.

Pokud je to ale skutečně v něm, zpozorněte. „Není snad nic horšího než založit rodinu s někým, kdo nesplňuje vaše představy o otcovství a partnerství,“ varuje Aleš Kalina.

Pochopte, co je pro vás důležité

Ale ani jisté pochybnosti o partnerovi nemusejí nutně znamenat, že se k sobě nehodíte. „Určité pochyby do vztahu asi vždycky patří, ale nesmějí být v oblasti pro vás důležitých hodnot. Nikdo není dokonalý a každý partner bude mít něco, co vám nebude úplně vonět. Musíte ale vědět, co je pro vás ve vztahu nejdůležitější, co partner prostě musí splňovat. A v tom nejistoty mít nesmíte,“ říká Aleš Kalina.

Podle něj hodně pomáhá, když se obecně zamyslíte a na papír si vypíšete třeba pět vlastností či charakterových rysů, které jsou pro vás ve vztahu stěžejní. Co váš protějšek musí mít. Jestliže se jakákoli vaše pochybnost týká některé z těchto věcí, je asi lepší jít od toho včas. Jde-li však spíš o malichernosti, leckdy se vyplatí dát vztahu ještě šanci. Protože třeba nad tím, že v noci chrápe, asi lze mávnout rukou, ale co když má až příliš blízko k alkoholu? To už by bylo horší, že.

Jak to máte vy? Pochybujete někdy o partnerovi?

Reklama

Související témata:

Načítám