Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Věřte nebo ne, z cuket jdou péct skvělé moučníky! Ten dnešní je navíc plný ořechů, které se s vláčnou a šťavnatou cuketou dokonale doplňují. Vyzkoušejte ho i vy, a uvidíte, že vám bude chutnat.

30 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Těsto
  • 250 g másla
    7
  • 250 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
    3
  • 220 g cukety
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
  • 50 g pekanových ořechů
    8
  • 50 g pistácií
    8
Na formu
  • 1 lžíce hrubé mouky
    1
  • 1 lžíce tuku
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Ještě než se pustíte do přípravy, všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Když je všechno připravené, zapněte troubu na 175 stupňů a začněte s výrobou těsta.

02.

Cuketu omyjte, ale neškrábejte, tmavozelená slupka udělá v chlebíčku hezkou strukturu. Pak ji celou (včetně semínek) nastrouhejte nahrubo. Ořechy (zvolit můžete i jiné, ale tahle kombinace je prostě vážně super!) nasekejte nahrubo.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a postupně do něj jedno po druhém všlehejte vejce. Každé ale s máslovou směsí před přidáním dalšího pořádně prošlehejte! Teprve, když máte takto důkladně vyšlehaný základ těsta, začněte po lžících přidávat i moučnou směs. Formu podle potřeby vymažte máslem a vysypte moukou nebo ji vyložte pečicím papírem, v případě většiny forem s nepřilnavým povrchem je stačí pouze vymazat tukem. Do připraveného těsta vmíchejte cuketu a zhruba polovinu nasekaných ořechů.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Těsto nalijte do připravené formy. Takto nachystaný chlebíček posypte zbytkem ořechů a dejte péct asi na 55 minut do už vyhřáté trouby. Upečený chlebíček je díky cuketě nádherně vláčný!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Energetická hodnota celkem pro 1 biskupský chlebíček
Energie20 412,3 kJ
Bílkoviny71,87 g
Tuky284,66 g
Sacharidy504,82 g
Sůl1,57 g
SAFA114,07 g
Vláknina21,5 g
Cukry264,65 g
Související témata:

Načítám