Hlavní obsah

Rychlovka jako od babičky: Dýňový kompot s voňavým kořením

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Možná si pamatujete na rychlý jablečný kompot z plotny, který dělávala vaše babička či prababička. Stejně dobrý je i ten dýňový. Ať už se do něj pustíte cíleně, nebo si ho uděláte z dýně, která zbyla z polévky, rychlý dezert je na stole.

Článek

Výhoda je i to, že kromě dýně máte nejspíš všechno doma, takže když se vám nechce do obchodu a zároveň potřebujete zbytek dýně zužitkovat, je tenhle recept ideální. Druhy koření i jeho množství berte jen orientačně, všechno záleží jen na vaší chuti.

Dýňový kompot z plotny

Na 4 porce potřebujete: 750 g dýně, 175 g třtinového cukru, 1 citron, 1 badyán, 2 kousky skořice, 4–6 hřebíčků, ½ vanilkového lusku

Postup: Dýni zvolte s pevnou dužinou – který druh je nejlepší, se dozvíte třeba v našem lexikonu dýní. Očistěte ji a nakrájejte na kostky. Vložte do hrnce, přidejte cukr, na čtvrtkolečka nakrájený citron a všechno koření. Zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená, a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na střední intenzitu a pozvolna vařte asi deset až patnáct minut skoro doměkka. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Kompot podávejte ještě vlažný nebo úplně studený.

Tip: Máte-li doma i jiné ovoce, třeba jablka nebo hrušky, nebojte se je k dýni přidat!

Máte rádi dýni nasladko, nebo dáváte přednost slané úpravě?

Reklama

Načítám