Hlavní obsah

Podzimní pečená zelenina s dipem je do hodiny hotová

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Provoňte svůj byt vůní pečené zeleniny a bylinkami. Večeře v barvách listopadu vás příjemně zahřeje a skvěle si na ní pochutnáte.

Článek

V tomto receptu nenajdete žádnou složitost, a nejen proto si ho zamilujete. Klíčem k zaručeně skvělé večeři je jen pár kousků zeleniny, koření, bylinek a trocha olivového oleje. Chuť podzimní pečené zeleniny pak už jen stačí podtrhnout křenovým tzatziki a slaným sýrem.

Pečená zelenina s křenovým tzatziki

Na 1 plech potřebujete: ½ dýně hokkaido, 1 batát, 1 petržel, 2 mrkve, 1 červenou řepu, 1 červenou papriku, 12 růžičkových kapustiček, 1 červenou cibuli, 2 palice česneku, olivový olej, sůl, pepř, lžičku drceného kmínu, lžičku římského kmínu, lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušeného rozmarýnu, pár snítek čerstvého rozmarýnu, 100 g balkánského sýra

Na dip: ½ salátové okurky, kelímek řeckého jogurtu (140 g), 2 snítky kopru, 1 lžíci šťávy z limety, 2 lžičky strouhaného křenu, sůl, pepř

Postup: Dýni očistěte, rozpulte a vydlabejte střed. Batát, petržel, mrkve a řepu oloupejte. Papriku zbavte středu a kapustičky košťálu. Veškerou zeleninu pokrájejte na stejně velké kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.

Zeleninu dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte oba kmíny a sušené bylinky. Zalijte olivovým olejem a pořádně promíchejte, aby se všechny chutě propojily, a pak vše přesypte do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem.

Palice česneku překrojte a položte na zeleninu na plechu. Česnek ještě zakápněte olivovým olejem a položte na něj snítky čerstvého rozmarýnu. Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte přibližně 40 až 50 minut. Asi patnáct minut před koncem pečení zeleninu posypte rozdroleným balkánským sýrem.

Mezitím si připravte křenové tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo a pořádně vymačkejte. Přidejte řecký jogurt, nasekaný kopr, limetovou šťávu, strouhaný křen, sůl a pepř. Pečenou podzimní zeleninu podávejte s vychlazeným dipem, ozdobenou čerstvým rozmarýnem.

Tip: Druh pečené zeleniny můžete obměňovat dle sezony. Na jaře zapojte do hry chřest nebo ředkvičky, v létě třeba cuketu nebo lilek. Vždy si skvěle pochutnáte.

Vyzkoušejte také luxusní zeleninové přílohy z mrkve, květáku i kapustiček.

Reklama

Související témata:

Načítám