Hlavní obsah

Pomoc při léčbě rakoviny? Lidé ji hledají v džungli i klášterech

Foto: Profimedia

Těžké nemoci se lidé snaží někdy léčit i jinými způsoby, než je jen klasická západní medicínaFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory vysoké úrovni západní medicíny se někteří z těch, co onemocněli rakovinou, vydávají hledat alternativní metody léčby na druhém konci světa. Kam míří a proč?

Článek

Do džungle, k čínské medicíně i do Afriky vedou kroky pacientů trpících rakovinou i dalšími nevyléčitelnými chorobami, kteří hledají naději a další sílu pokračovat v boji. Co se dá kde najít?

První impulz pro léčbu? Z Peru!

Známý je příběh spisovatelky Hany Andronikové. Poté, co jí byla diagnostikována rakovina prsu, zamířila do džungle v Peru. „Po diagnóze ke mně začal promlouvat duch havrana,“ říká spisovatelka v jednom z dílů pořadu 13. komnata. Chemoterapii odmítala, cítila se ztracená a do džungle nakonec zamířila i proto, aby našla důvod, proč o život bojovat.

Šaman, ke kterému se dostala, jí prozradil, že už na ni čekal, vídal ji ve snech. V džungli pak trávila spoustu času o samotě. Poddala se rituálům a klasickým indiánským detoxikačním kúrám. „Vědomí se člověku brzy rozšíří a má pocit, že je přírodou. Příroda do něj vstupuje a obydluje ho, člověk komunikuje se stromy, kameny. Není vydělený, najednou necítí svoje hranice,“ popisovala svůj zážitek Hana Androniková.

Indiáni používají nápoj ayahuasca, který jim zprostředkuje setkání se smrtí, pobyt mimo tělo, vnímání aury, astrální cestování a další nevšední zážitky rozšířeného vědomí. Šamanské rituály Haně Andronikové pomohly najít samu sebe a sílu se rakovině postavit.

Po návratu domů přišla ke slovu klasická medicína, sama spisovatelka potvrzuje její nezastupitelnou roli – alternativní léčba dala dohromady její duši, aby pak ona sama za pomoci té západní mohla uzdravit tělo. Navzdory úspěšné chemoterapii a krátkému období bez rakoviny však Hana Androniková této nemoci v roce 2011 podlehla.

Foto: Profimedia

Pobyt v jiné kultuře může člověku dodat sílu vrátit se zpět a bojovat ze všech sil za své uzdraveníFoto: Profimedia

Motivace z Asie

Za léčbou se tradičně jezdí do Nepálu či Thajska, kde v odlehlých horských klášterech a vesnicích mohou jedinci najít pomoc v té nejčistší a nejpůvodnější podobě. V současnosti však není nezbytné opouštět kompletně svůj život, pokud se chce člověk této léčbě vystavit, i v České republice již vznikají kliniky a centra, která se těmito postupy zabývají.

Čínská celostní medicína má svůj vlastní osobitý náhled na rakovinu. Převládá zde názor, že tělo trpí, pokud je přehlceno některou emocí. Pokud jste příliš zahlceni radostí, škodíte tím srdci, zloba je negativní pro játra, úzkost pro slezinu, strach pro ledviny a zármutek poškozuje plíce. V těle se nakumuluje příliš velké množství energie čchi, kterou organismus nestačí vyčerpat.

Vnitřní orgány začnou podléhat nemocím, jako je právě rakovina, a je třeba dostat všechny emoce a energie zpět do rovnováhy, nepoddat se strachu – k tomu lze využít meditace a transy a také čínské byliny.

Foto: Profimedia

Východní čínská medicína vsází hodně na různé typy masáží. Vše je podle ní koloběhem přímých příčin a následkůFoto: Profimedia

Do Afriky za silou moringy olejodárné

Moringa olejodárná je užitková rostlina, která původně pochází z úpatí Himálají, ale nyní se rozšířila na více míst a lidé za ní nejčastěji jezdí do Afriky. Tato rostlina je používána jako alternativní lék na mnoho nemocí včetně rakoviny.

„V dnešní době konzumujete jídlo, které není pro váš organismus dostačující, je příliš chemické, obsahuje málo potřebných látek, které pak musíte doplňovat, opět uměle. Moringa obsahuje všechny živiny, které tělo vyžaduje, v přirozené podobě. Dieta založená na konzumaci pouze moringy pomohla mému organismu najít sílu k tomu, aby se sám vyléčil,“ říká anonymní pacientka, jíž byla diagnostikována rakovina děložního čípku. Moringa se v Africe i Indii běžně užívá v lidovém léčitelství.

Často se jako podpora léčby rakoviny užívají i léčivé houby, například  Ganoderma lucidum (Leskokorka lesklá) nebo Reishi, pěstované v Asii.

S jakými alternativními léčbami jste se setkali vy?

Načítám